Руските служби обвиниха Христо Грозев в шпионаж за Украйна и в опит да открадне военен самолет

Според ФСБ българинът бил част от акция на украинското разузнаване

Федералната служба за безопасност на Русия твърди, че е предотвратила акция на украинското разузнаване, която е предлагала на летци европейско гражданство и пари срещу военен самолет, съобщава РИА „Новости“, като се позовава на пресслужбата на ФСБ. В съобщението се казва, че българският журналист Христо Грозев е активен участник в акцията.

Украинското военно разузнаване е обещало да плати до 2 милиона долара на руски пилот за отвличане на боен самолет, показват оперативни видеозаписи, разпространени от руската ФСБ.

ФСБ съобщи в понеделник, че е осуетила операцията на Главното разузнавателно управление (ГУР) на украинското министерство на отбраната за отвличане на руски бойни самолети , контролирана от тайните служби на страните от НАТО . Също така беше отбелязано, че руското контраразузнаване в хода на оперативната игра срещу ГУР е получило данни, благодарение на които руските въоръжени сили са унищожили редица украински военни обекти.

Видеото показва фрагмент от телефонен разговор между служител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна и руски пилот. „Ние ви обяснихме, че нашата цел е самолет. И вие разбирате това много добре. Ние сме готови да платим за това. На сайта на Върховната Рада е написано , че ние официално плащаме милион (долара) за такива неща. Можем да се съгласим с вас – отделно върху още един милион, гарантирам ви“, каза украинският разузнавач.

Както следва от горните фрагменти от кореспонденцията между офицери от украинското разузнаване и руски пилоти в месинджъри, за готовността да отвлекат самолета ГУР е трябвало да плати 4000 долара предварително, които биха били преведени от куриери. Видеото показва момента на предаване на тези пари, забавения куриер и иззетите долари.

На кадрите от видеото се вижда как пилотите, които уж са се съгласили на отвличането, държат необходимия брой на фона на бомбардировача Су-24 , свръхзвуковия изтребител-бомбардировач Су-34 и стратегическия свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3.

Украинското военно разузнаване е планирало руски военен самолет да бъде отвлечен по време на своя нальот.

„Още един важен въпрос: правите ли сега бойни полети? Колко често? За да разберем по-нататъшното планиране“, попита офицер от украинското разузнаване един от руските пилоти по време на кореспонденция в месинджър. Фрагмент от кореспонденцията води ФСБ.

ФСБ твърдят, че руските военни веднага съобщили за предложението да се отвлекат самолетите и ведомството започнало „оперативна игра“, за да идентифицира всички замесени. Един от тях, твърдят федералните служби на Русия, е българинът Христо Грозев, който според тяхната версия е наел куриерите, предали парите за видеото на един от летците. Парите били иззети и ще бъдат предадени за възстановяване на Донецк и Луганск.

ФСБ твърди, че е бил задържан мъж на име Динар, когото наричат „координатор на куриерите“, приятел на едно от момичетата от екипа на Грозев. Службите цитират части от разпита му: „Много съм ядосан на Христо Грозев. Доверявах му се като на човек, който няма да ме подведе, затова се съгласих на всичко. Бях напълно уверен, че никой от нищо не е застрашен“.

Според версията на службите, украинското разузнаване предлагало на летците да им преведе аванс по сметка в чужда банка, да направи паспорти за тях и целите им семейства и да ги изведат от Русия, след което самолетите да бъдат отвлечени.

Кой е Христо Грозев?

Христо Грозев е български разследващ журналист, медиен експерт и медиен инвеститор., според профила му в Уикипедия. Живее във Виена, Австрия. Той работи върху заплахите за сигурността, трансграничните тайни операции и информацията, ползвана като оръжие. Към 2022 г. е водещ следовател на Белингкат с фокус върху Русия. Преди около месец дейността на „Белингкат“ в Русия беше забранена, а свързаните с нея лица бяха заплашени с изгонване от страната, ако продължат да работят. Получава наградата на Европейската преса за разследваща журналистика за разследванията му за самоличността на заподозрените за отравянето с химикала „Новичок“ през 2018 г. в Обединеното кралство. Грозев е известен с това, че разследва чрез отворен код, социални медии и други налични данни.

Грозев е съдружник в регистрираните в България „Медиахелп“ ООД и „Премиал“ ООД. Според Търговския регистър е управител на „Радио Тангра“ ЕАД. Името му фигурира и в ръководството на „Тихе ДГР Инвест“ ЕООД, „Печатница София“ ЕООД, „Хромакс“ ЕООД,  „БГ Принтмедия“ ООД.

Подобни статии

Обвиненият за катастрофата на бул. „Черни връх“ е бил сам в колата

В момента на катастрофата на бул. "Черни връх" обвиняемият Георги Семерджиев е бил...

Още в катергорията

Обвиненият за катастрофата на бул. „Черни връх“ е бил сам в колата

В момента на катастрофата на бул. "Черни връх" обвиняемият Георги Семерджиев...

Осъдиха Борисов за клевета срещу началник на кабинета на Рашков

5000 лв. обезщетение трябва да плати лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов...