Тенчо Тенев: Всеки трети шофира в нетрезво състояние

Близо 30 на сто от проворените шофьори в София се качват зад волана под въздействието на упойващи вещества.

Тази статистика изнесе директорът на „Пътна полиция – София“ комисар Тенчо Тенев пред съветниците от Столичния общински съвет /СОС/. Тенев е поканен за изслушване от председателят на СОС Георги Георгиев, за да запознае общинските съветници с фактическата обстановка и набелязаните мерки за подобряване на сигурността на движение в София. Повод за изслушването е трагичния пътен инцидент от вторник вечерта, в който рецидивист катастрофира и уби две млади момичета, предава Dariknews.bg.

„От 30 проби за наркотици – 5 са положителни, а от 200 проби за алкохол – 8 са положителни. Близо 30 % от водачите на превозни средства шофират след въздействие на упойващи вещества“, каза още той, като подчерта, че нарушителите са предимно млади хора и тази статистика е стряскаща.

„Настояваме за незабавни мерки от страна на КАТ за засилен контрол в столицата. СОС дари на СДВР камери за скорост. Те трябва да се използват не кампанийно, а постоянно“, каза Георги Георгиев.

„Не искаме булевардите в столицата да са напоени с кръв“, каза още той, като изказа съболезнования на близките на момичетата, които починаха на 5 юли на бул. „Черни връх“.

„Само от началото на 2022 година до настоящия момент двете камери, които ни подарихте, имат 25 000 заснети нарушения, като общо регистрираните нарушения с другите камери, които притежаваме ние, са над 110 000“, каза комисар Тенчо Тенев.

Той поясни, че на бул. „Черни връх“ – от началото на юни 2022-а до настоящия момент, има над 1150 заснети нарушения.

Комисар Тенев коментира трагичния случай с двете убити момичета на бул. „Черни връх“ в нощта на 5 юли. Тогава, около 23 часа, черен джип минава на червено по булеварда, удря такси и убива две млади жени.

„Водачът на автомобила е системен наркоман. Свидетелството за управление сме му го отнели за изтичане над 80 контролни точки. През 2014-а сме му образували досъдебно пройзводство, а през 2016-а също сме му образували досъдебно производство. Миналата седмица го залавят колеги от столично управление, пак заради употреба на наркотици, отнели сме му и швейцарското свидетелство за управление, което имаше. Но той слага фалшиви номера на автомобила и пак се движи по улиците“, поясни той.

Мерките за засилване на контрол по пътищата, които ще се предприемат, са свързани с проверки, включително и за гонки.

„Колегите работят всяка вечер от 20:30 ч. до 4 ч. сутринта точно по това направление“, каза още комисар Тенев.

Подобни статии

Донев: Предоставяме 800 млн. лева заем на „Булгаргаз”

На заседанието на Министерския съвет ще разгледаме и приемем постановлението за...

Още в катергорията

Донев: Предоставяме 800 млн. лева заем на „Булгаргаз”

На заседанието на Министерския съвет ще разгледаме и приемем...

Бившата министърка на ГЕРБ Николина Ангелкова строи палат в Созопол

Бившата министърка на туризма в правителството на ГЕРБ Николина...