Газпром: „Северен поток 1“ работи в момента само с една от шест турбини

Газовата компания отново потвърди, че западните санкции възпрепятстват доставката на една от турбините от Германия, която бе изпратена за техническа обслужване в Канада

Газопроводът „Северен поток 1“ работи в момента само с една от шест турбини, обяви днес руският гигант „Газпром“, цитиран от Ройтерс, предава fakti.bg.

Газовата компания отново потвърди, че западните санкции възпрепятстват доставката на една от турбините от Германия, която бе изпратена за техническа обслужване в Канада.

Според „Газпром“ други турбини също се нуждаят от ремонтни дейности.

Руският гигант съобщи, цитиран от ТАСС, че се опасява, че ще е невъзможно други двигатели за „Северен поток“ да бъдат ремонтирани в Канада заради транспортирането им през Германия.

Санкционните режими на Канада, ЕС, Великобритания и несъответствието на текущата ситуация с настоящите договорни задължения от страна на „Сименс“ (Siemens) правят доставката на турбината невъзможна, отбелязаха вчера от „Газпром“.

Говорителят на германското правителство Волфганг Бюхнер обаче заяви, че не са необходими допълнителни гаранции за доставката на турбина за „Северен поток 1“ за Русия, тъй като този агрегат не е обект на санкции.

Подобни статии

„Блумбърг“: Енергийната криза може да подкопае подкрепата на Запада за Украйна

Русия удържа победа на газовия и петролния пазар, което ѝ дава възможност...

Още в катергорията

Северна Корея обяви победа над коронавируса и обвини Сеул за избухването на епидемията

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви победа над коронавируса в...

Посланикът на Китай в Москва: Крайната цел на САЩ е да изтощят и смачкат Русия

Посланикът на Китай в Москва Чжан Ханхуей подкрепи аргументите...