Пет балистични ракети, изстреляни от Китай, са паднали в икономическата зона на Япония

Военните учения – най-големите, провеждани някога от Китай в Тайванския проток, включваха днес поразяване на цели във водите северно, южно и източно от остров Тайван. Маневрите породиха най-сериозното напрежение в района от четвърт век насам

Пет балистични ракети, изстреляни от Китай в рамките на започналите днес военни учения, вероятно са паднали в изключителната икономическа зона на Япония, заяви японският министър на отбраната Нобуо Киши, цитиран от Ройтерс, предава fakti.bg.

Военните учения – най-големите, провеждани някога от Китай в Тайванския проток, включваха днес поразяване на цели във водите северно, южно и източно от остров Тайван. Маневрите породиха най-сериозното напрежение в района от четвърт век насам.

„За първи път китайски ракети падат в изключителната икономическа зона на Япония“, заяви пред репортери Киши. „Вече изразихме категоричен протест по нашите дипломатически канали“, добави той.

Икономическата зона се простира на двеста морски мили от външните граници на японските териториални води. През годините неколкократно ракети на Северна Корея са падали на различни места в тази зона, включително при поредицата от изстрелвания през годината.

Китайските учения се провеждат само два дни след посещението в Тайван на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси – най-високопоставената визита на американски представител на острова от двадесет и пет години, и само часове след като днес Китай обяви, че отменя планирана среща между външния ѝ министър и колегата му от Япония, недоволен от изявление на Г-7, в което се призовава за мирно уреждане на въпросите, пораждащи напрежение между Пекин и Тайван.

Подобни статии

„Блумбърг“: Енергийната криза може да подкопае подкрепата на Запада за Украйна

Русия удържа победа на газовия и петролния пазар, което ѝ дава възможност...

Още в катергорията

Северна Корея обяви победа над коронавируса и обвини Сеул за избухването на епидемията

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви победа над коронавируса в...

Посланикът на Китай в Москва: Крайната цел на САЩ е да изтощят и смачкат Русия

Посланикът на Китай в Москва Чжан Ханхуей подкрепи аргументите...