Петък, 24 Януари 2020

ndt banner2

Петък, 24 Януари 2020
Вкарват учениците във форма с народни танци и аеробика

Вкарват учениците във форма с народни танци и аеробика

Промените в програмите за втори, шести и осми клас предвиждат децата да учат хора и ръченици

Физическото възпитание вече няма да е час за свободни занимания, а за спорт и народни танци. В програмите за втори, шести и осми клас е предвидено да влязат нови дисциплини, които да раздвижат децата. Те ще трябва да усвояват български национални хора, упражнения под съпровода на музика от аеробика и каланетика.

Досега осмокласниците в час по физическо изпълняваха елементи от спортна и художествена гимнастика, като имаха упражнения на успоредка, игри с лента и обръч. В новата програма вече не фигурират толкова много игри на уреди, но вместо това в нея са записани упражнения за развитие на двигателната култура. Застъпени са елементи от каланетиката, аеробиката и акробатиката. Целта на промените е да се елиминира насложеното у децата схващане, че спортът е скучно и трудно занимание.

Запазени са обаче някои от основните нормативи, които трябва да изпълнят подрастващите – примерно тласкането на гюле (медицинска топка), скокът на височина и отборните игри като волейбол, баскетбол, футбол и хандбал.

В програмата за трите класа влиза и изучаването на народни хора. Второкласниците ще започнат със „Самоковско хоро“ и песента „Седенчица“, техните каки и батковци от шести клас пък ще изучават стъпките на Северняшкото. Според авторите на проекта от малчуганите ще се изисква да демонстрират готовност да прилагат танцови комбинации и да правят импровизации. Обучението по народни ритми ще продължи и в осми клас, където е застъпено благоевградското хоро пайдушка тройка.

Досега хората бяха само в избираемата програма, като бе предвидено изучаването на Тракийско хоро и Чирпанска ръченица. Тези танци сега отпадат, но народните танци стават част от задължителния курс.

Новите програми предвиждат и различни видове избираеми спортове в зависимост от училищната база. Учениците могат да избират между плуване, туризъм, ракетни спортове (тенис, тенис на маса, бадминтон), шах и бойни спортове (фитнес, джудо, карате-до, борба). Примерно в осми клас, ако школото разполага с басейн, децата ще учат как се плува кроул и бруст и как се оказва първа помощ във водна среда.

В заниманията с туризъм и ориентиране за осмокласниците са предвидени четиричасови преходи в средните части на планината. Ще има часове по разпознаване на различните видове местен вятър, както и боравене с компас и ориентиране по карта. А в шести клас учениците избрали тази дисциплина ще участват в еднодневен преход, в който се усвояват ориентирането в непозната местност.

По време на заниманията с фитнес са предвидени специални часове за здравословното хранене и изработване на хранителен режим. Децата ще бъдат запознавани и с хранителните добавки и тяхното съдържание, с ползата и вредата от тях.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner