До 50 на сто ръст на туристите очаква министър Ангелкова

До 50 на сто ръст на туристите очаква министър Ангелкова

С агресия и крясъци Зелените прекъснаха кръгла маса за планинския туризъм

Ръст на туристите за летния сезон между 30 и 40 на сто очакват най-големите туроператори като ТУИ и Томас Кук. От руски пазар вече е заявен 30 процента ръст. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на международната туристическа борса „Ваканция“, която се провежда в столичния Експоцентър от 11 до 13 февруари.

При запитване на случаен принцип към големите туроператори какви са техните прогнози за предстоящия летен сезон, те изразиха силна изненада от така представените данни, защото според тях досегашните резултати на ранните записвания са по-слаби от същия период на миналата година. По думите на Ангелкова скок в посещенията трябва да очакваме от Великобритания, Полша, Румъния и Израел. Тя също коментира предстоящето прехвърляне на  управлението на плажовете към туристическото ведомство. „От общо 233 плажа, само 58 са на концесия.“ – уточни министърът. Процесът по прехвърлянето на всички плажни зони ще стане на два етапа, като в първия правомощията се предават по документи, а след това започва същинското групарине на плажевете. Те ще бъдат разпределени в четири групи, ще се търси най-ниската концесионна цена и целта е чадърите и шезлонгите да са безплатни за туристите. Ангелкова обаче не постави краен срок за изпълнението на този план. Тя допълни, че плажове като Корал, Иракли и Карадере ще предлагат природосъобразен начин за почивка, но няма да бъдат обвързани с каквато и да е търговска дейност.

Туристическото изложение „Ваканция“ се простира на 7500 кв.м. и изложителите са 380 от България и света. Щандовете на туроператорите с всяка година стават все по-модерни и пъстри. На откриването изненадващо се появи и кметът Йорданка Фандъкова, която отчете, че столицата е постигнала 10 процента ръст в броя на гостите.

 

По време на обиколка из щандовете Nbox се обърна с въпроса „Какво е Tripadvisor?“ към всички общински представители.

Оказа се, че нито един представител на община, която по някакъв начин се бори за туристическо внимание не е и чувал за световната интернет платформа за потребителска промяна на информация за всичко, свързано с туризма – градове, атракциони, хотели, ресторанти, наблюдателни пунктове, плажове, услуги. Няма такава дейност на света, свързана с туризма, която да не е намерила отражение в тази платформа, стига някой да се е сетил да постави началото на отразяването й. Така от община Белоградчик бяха изумени да видят 125 коментара на тема Белоградчишки скали и максимална оценка 5 – признание с което много малко посещавани от туристите места могат да се похвалят. На въпроса какво друго правят за популяризирането си, освен да печатат грозни и архаични листовки, повечето от общинските представители отговориха, че имат и сайт. Най-често този сайт беше само на български и нямаше отговор защо не търсят по-широка популяризация през подобни платформи, която струва нула инвестиция. Никой нямаше отговор, защото дори не разбираха за какво се отнася.

Туроператорите бяха отлично информирани за всяка онлайн платформа, но те коментираха, че осигуряването на настаняване с висок клас обслужване особено във вътрешността на страната продължава да е изключително предизвикателство. Представители на фирмите признаха, че все повече хора от младото поколение предпочитат сами да правят своите проучвания за пътуване и ваканция онлайн, сами да резервират хотели и да се доверяват на оценките на глобални резервационни сайтове или в момента в който пристигнат в някой град търсят атракциони и заведения според оценките на Tripadvisor.

 

На поредната среща за обсъждане на планинския туризъм, председателствана от министър Ангелкова и в присъствието на спортния министър Красен Кралев, съветника на икономическия министър Владимир Каролев, на ски легендата Марк Жирардели, директора на един от най-елитните австрийски ски курорти Ишгл – Андреас Щайбъл и световно признатия експерт в развитието на ски курортите Лорен Ванат.

 

В самото начало на кръглата маса 

в залата с подскоци и крясъци нахлуха представители на Зелените,

които започнаха да крещят, че се вихри задкулисие, че Пирин ще бъде съсипана с втори лифт, че всички планини трябва да бъдат опазени от всякакви инвеститорски намерения. Млад мъж с каска на главата скачаше наляво-надясно и като повредена плоча на високи обороти повтаряше едни и същи думи. На грозно направен плакат бяха разлепени картинки на животни, препечатани от сайта на National Geographic - явно никой от протестиращите не предполагаше, че някой може и да познава кадрите. Нервите на Каролев не издържаха и той накъса плаката; кметът на Банско извиси глас, че WWF се финансират с грантове, които се получават само срещу доказване на активност чрез подобни прояви. Намесата на охраната елегантно избута навън беснеещите и крещящи Зелени.

 

Те не останаха да чуят някои от изключително интересните факти за ски-държавите в света. От доклада на Лорен Ванат стана ясно, че в 80 страни по света се практикуват ски спортове, общият брой на лифтовете е 27 хиляди (за сравнение само в един ски регион на Австрия те са 270). От 125 милиона скиори по света, половината се намират в Алпите и в Западна Европа, най-малка част са в Източна Европа. Тъй като България не се вписва в топ 20 на ски дестинациите, в топ 25 ние сме на 23 място. Лидери са САЩ, Франция, Австрия, Япония, Италия и Швейцария. Във всяка от тези държави законите за опазване на околната среда са изключително строги, но там екологичните организации работят заедно с инвеститорите, за да се гарантира опазване на природата. Интересен факт е, че седем държави приемат 73 процента от скиорите по света, а 37 от тези курорти се намират в Алпите. Най-много чужди скиори посрещат Австрия и Франция, където се упътват над половината англичани и над 70 на сто от всички германци.

 

Интересен факт е, че Полша и Чехия имат по 117 ски курорта и средно по 800 лифта.

България предлага 32 места за каране на ски, като качествено обособените курорти са три, 110 лифта и 110 км. писти. За сравнение само един хълм в Австрийските Алпи предлага над 120 км. писти.

Сред държавите, които бележат бум в развитието на ски и зимна инфраструктура е и Турция, която вече е настигнала Чехия.
Интересен детайл от доклада на Ванат е нивото на ски култура у населението. Оказва се, че Чехия е около три пъти по-напред от България, същото се отнася до Полша и Словакия, а нито една от тези държави не притежава планини.

На въпрос на Nbox към петкратния носител на световната купа по ски Марк Жирардели за това как в Австрия хората пускат децата си по пистата докато още са с биберони в устата, той отговори: „Първо условията го позволяват. Няма драма в това по какъв път ще стигнеш до кой да е курорт. След това никой никъде не чака на опашка, дори в най-натоварените дни. Как да стане това в България, след като ако бъдат качени 500 деца на Витоша, всяко от тях ще трябва да чака по 2 часа да му дойде редът да се пусне. Странното е, че всички хора искат да ползват нови телефони, нови и модерни дрехи, нови технологии, нови компютри, нови коли, но когато става дума за планинска инфраструктура, в България тя трябва да е праисторическа и ако някой опита да я направи нова и модерна, това се оказва огромен проблем. Аз не съм чувал за такава опозиция в друга държава, която притежава всички дадености да бъде световно признато място за планински занимания през цялата година. По такъв агресивен и непродуктивен начин като тези... трудно ми е да ги нарека протестиращи, по-скоро много нецивилизовани хора – се държат само тези, които нямат никакви аргументи по същество. Това е много жалко.“

 

Австриецът Аднреас Щайбъл, който представи елитния курорт Ишгъл заяви горделиво: „Ние не сме курорт за семействата, не сме курорт за пенсионери, не сме курорт за отдих – ние сме скъпи, елитни, страхотни, при нас са купоните, а е известно, че сексът продава.“ Средният дневен разход на турист е 155 евро, 129 дни през зимния сезон заетостта е 100 процента, гости със свои концерти направо на пистата са световни величия от музикалната сцена. Неговото обобщение: „Хората никога няма да се наситят на качеството и отличните условия, каквото и да им струва това.“

Министър Ангелкова горчиво заключи, че докато ние предлагаме предимно ниски цени и опитваме да убедим скиорите, че не е кой знае какво да чакат на опашка няколко часа, за да се качат на кабинката, качеството се продава на всеки, който се интересува от него и то немислимо високи за нас цени.

За Nbox кметът на Банско Георги Икономов кисело коментира: „Отлично знам какво е Tripadvisor и там постоянно ни ругаят за опашките – англичани, германци, всякакви пишат, че след като им приключи ваканцията повече няма да се сетят да се върнат – считат за нечовешко такова изтезание. Какво да им кажа?“

 

Лияна Панделиева

Оставете коментар