Сряда, 22 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 22 Януари 2020
Психолог пред Nbox: Тласкаме децата към безполово развитие

Психолог пред Nbox: Тласкаме децата към безполово развитие

Агресията продължава да бъде основен проблем при малчуганите, твърди Ани Коцева

Преди няколко години една държавна предучилищна занималня в Стокхолм влезе в световните новини с нестандартните си методи на преподаване. Учебното заведение привлече международно внимание с решението си да се бори с половите стереотипи.

В основата на преподаването в занималнята е залегнала безполовата педагогика, която се ръководи от теорията за елиминиране на всякаква връзка с пола. Учителите в детското заведение не използват местоименията „тя” и „той”, когато се обръщат към децата, които наричат просто приятели. Нормалните местоимения дори са заменени от измислено безполово местоимение „hen”. Самите играчки са подредени така, че да са общи за всички, а не да са разделени на „момчешки” и „момичешки” и да подлежат на избор. Традиционните приказки за Пепеляшка и Снежанка са заместени от такива за хомосексуални двойки, самотни родители и осиновени деца. Като цяло в Швеция темата за равенството на половете е изключително болезнена. Според материал в „Крисчън сайънс монитър” от 2012 г. Стокхолм е похарчил 16,3 млн. долара за борба с половите стереотипи и насърчаване на равенството между половете.

„Обществото очаква от момичетата да бъдат мили, нежни и вежливи, а от момчетата да бъдат мъжествени и груби. Ние им предоставяме невероятната възможност да бъдат каквито пожелаят”, каза една от учителките в шведската занималня.

Nbox реши да провери как стоят нещата у нас, има ли почва в България за подобни теории и дали те вече не са факт.

„Ние като цяло сме консервативно общество, но напоследък наблюдавам, че в опита си да дадем повече свобода на децата ги насочваме към развитие, което е безполово. Правим го по-скоро несъзнателно”, коментира детският психолог Ани Коцева. Според нея родителите не се ръководят толкова от идеята за пола, а от това детето да бъде отглеждано свободно, да му се позволява да експериментира.

„Има и друг момент - когато например майки отглеждат сами момчетата си, най-често по принуда. - продължава д-р Коцева. - Те са притиснати от обстоятелствата и трябва да водят навсякъде детето със себе си. В резултат то участва в дейностите на майката, наблюдава я. В такива случаи, когато няма друг модел за идентификация, е много вероятно момчето да възприеме женския модел. Ние не си даваме сметка напоследък за пола, но е много важно по какъв начин момчето се идентифицира и развива и по какъв начин момичето се идентифицира и развива.”

Агресията продължава да е един от най-сериозните проблеми при децата, смята още психологът. По думите й тя е свързана с възпитанието по отношение на другия. „Най-често агресията е свързана с отношенията между родителите, но не само, а и с отношенията родител-дете. Тук се появява и въпросът колко семейства остават в първичния си вид. Когато има някакво сътресение в дадено семейство, децата винаги го изживяват по някакъв начин - при някои има психосоматика, при други само поведенчески проблеми”, разказва още д-р Коцева.

Психичното здраве на децата зависи от психичното здраве на родителите, категорична е психологът. Ако родителите се грижат за себе си и за собствените си отношения, атмосферата в семейството ще е добра и децата ще се радват на добро психично здраве.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner