Понеделник, 27 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 27 Януари 2020
"Росатом" изрази готовност да строи АЕЦ "Белене" по унгарски модел

"Росатом" изрази готовност да строи АЕЦ "Белене" по унгарски модел

Дни след излизането на доклада на БАН за нуждата от АЕЦ "Белене" руският гигант "Росатом" заяви, че е готов да участва под различни форми в проекта

Вариантите можело да са различни и зависят най-вече от приоритетите и целите на правителството. Руската компания има опит в няколко европейски проекта като унгарския АЕЦ "Пакш", както и турската АЕЦ "Аккую".

"За всеки един от тези проекти трябва да бъдат структурирани определени отношения, определени условия. Те силно зависят от това какви цели си поставя българското правителство", коментира вчера първият зам. генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров. Вчера той присъства на ядреното изложение Atomex Europe в Будапеща. 

Комаров беше категоричен, че корпорацията е готова да участва като строител във всеки един вариант, който българското правителство избере за проекта. "Участието ни като инвеститор ще зависи от условията и избрания модел", обясни Комаров.

За него най-подходящият вариант за АЕЦ "Белене" би била унгарската схема, защото тя била и най-изгодна икономически. За този проект "Росатом" отпусна заем на унгарската държава. Комаров не изключи и вариант, подобен на постигнатото за АЕЦ "Аккую", където руснаците са стратегически инвеститор. Той обаче се застрахова, че турското правителство е дало гаранции, че ще изкупува електроенергията на централата при "достатъчно висока цена".

Въпреки натоварената си програма Комаров обеща, че ще отмени всички свои ангажименти, ако се стигне до нова първа копка на АЕЦ "Белене". "Важното е тя да се състои", коментира той, цитиран от БГНЕС. 
 
"ЗА" И "ПРОТИВ"

В края на миналата седмица БАН обяви доклада си за нуждата от АЕЦ "Белене". Макар той все още да не е публикуван в пълния си обем, учените увериха, че две трети от разработените комбинации за Втора атомна са били "за" тя да се строи. Проектът е жизнеспособен при инвестиция под 10.5 млрд. евро, при съотношение на привлечен и собствен капитал 70:30 и лихва под 4.5%. Шансовете за реализирането на Втора атомна са значително по-големи, ако в него участва и държавата, смятат от БАН.
 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner