Петък, 18 Януари 2019
Петък, 18 Януари 2019

Разследване: Бизнесът, наречен рак!

Разследване: Бизнесът, наречен рак!

Защо ракът никога няма да бъде лечим, 32 милиона от рака годишно трупат измамници

74 българи се  разболяват от рак всеки ден, а 15 хиляди умират всяка година. Няма българско семейство, което да не познава ужаса от загубата на близък без време, зловонието на убиващите всяко сетиво химиотерапевтици, ада на борбата да се добереш до непосилно скъпо лечение.

200 000 българи – деца, майки, баби и татковци, от сутрин до вечер се молят само за едно – да спре някак нечовешката болка. Статистиката мълчи колко роднини и близки гаснат ежедневно от мъка и безсилие около тях. Според участниците в тежката битка обаче поне 1 милион българи са впрегнати ежедневно в борбата с коварната болест рак.

Страшното и отчайващо число става все по-кошмарно голямо, а според лекарите до 15 години 10 от 100 жители на Земята ще гаснат от бича на XXI век. Няма никакъв шанс заболеваемостта от рак да намалее, въпреки развитието на науката.

Големият въпрос, който си задават 12 милиона души, докато доброволно се самоубиват с химиотерапия, е: „Защо още няма лек?“.

Десетки общества на онкоболни и граждански сдружения имат  категоричен отговор, че  болестта рак е бизнес – най-голямата индустрия за мирни цели в света с официален годишен оборот над 270 млрд. евро само в САЩ и Европейския съюз.

Няма човек, усетил или видял нечовешката болка от рака, който да не е готов да продаде и душата си, за да спаси себе си или любимите си хора. Точно с това търгуват фармацевтични гиганти, учени и изследователи, правителства, лекари, врачки и билкари. И докато ежегодно харчените средства за бизнеса с болестта рак продължават да растат средно с 10 млрд. евро годишно, няма шанс да бъде открит лек за болестта.

Тези суми може и да звучат космически за бедна икономика като българската, но дори у нас изнемогващата от финансовата криза държгша отделя 56 млн. лв. само за химиотерапевтици. Промени в нормативната база от тази година задължават Здравната каса да поема цялостното лечение на онкологично болните – домашно, болнично и хирургично лечение, както и диспансерно наблюдение.

Всичко това струва повече от 20 милиона лева годишно, но и те не стигат, защото 26 000 българи са новозаболелите всяка година. Отделно се харчат десетки милиони за все по-модерни терапии, бълвани всяка година от добре платени учени – 5 млн. за ПЕТ-скенер, 6 млн. – за кибернож, 2 млн. за ваксини и какво ли още не. Дават милиони, защото знаят, че бизнесът им процъфтява. Случаите на излекувани българи обаче са единични, а съвременните терапии само удължават битката с болестта рак и така гарантират по-продължителен паричен поток от преживяващите по-дълго болни към безскрупулните търговци на живот.

Според онкоболни У нас освен безплатните грижи, поети от държавата, всеки пациент харчи допълнително лични средства – между 15 и 20 хиляди долара. Роднини и близки залагат коли, имоти и теглят кредити, а целокупният народ праща есемеси, за да помага. Със средствата, харчени от държавата, излиза, че всеки нашенец с онкозаболяване струва минимум 100 бона на година.

В отделни случаи, като например с бащата на гаджето на Златка от „ВИП Брадър“ – и повече от 1 млн. лв. Толкова е платил любимият на плеймейтката само за няколко месеца, за да спаси татко си – без резултат. Ето как фармацевтични компании, онколози и врачки богатеят с невиждани темпове в най-бързо прогресиращата индустрия на съвремието.

Бизнесът с рак процъфтява и в бедна България на всяко ниво – от обикновеното джипи, което срещу някой лев урежда така ценното направление за специалист, до мошениците, които мамят в интернет с уж чудотворни отвари срещу туморите.

След като през лятото ясновидците бяха задължени да се отчитат пред НАП, данъчните с изненада установиха огромните им приходи – между 1,8 и 2 млн. лв. месечно от общо едва 38 регистрирани врачки и лечители. А те са само малка част от стотиците измамници у нас, които богатеят на гърба на отчаяните болни.

Това означава, че 32 милиона на година си разделят 38 ясновидци, които са по-страхливи и чукат съвестно приходите си на апарата. Менте лечителите милионери, търгуващи с болката и отчаянието, обаче са много повече и стават все по-богати. Притиснати до вратата на смъртта, хората са готови на всичко.

Емблематичен е примерът с „ясновидката“ Тотка Тотевска, която бе разобличена като пълно менте от десетки зрители на „Господари на ефира“. Почти всяка седмица предаването показва нови жертви на Тотевска, жалващи се че са дали последните си пари и са заложили жилищата си, търсейки спасение, а тя не им е помогнала. Малцина българи не са видели разследванията срещу нея и въпреки това тя приема десетки „пациенти“ ежедневно, продължава да ги уверява, че лекува рак, и да  си осигурява охолен живот. Огромен оборот се превърта ежедневно и в интернет.

Точна статистика за средствата няма, тъй като у нас все още липсва регламент за търговията в мрежата. Стотици български сайтове обаче предлагат чудодейни лекове за рака – отрова от син скорпион, кръв от костенурки, сибирски чайове, хималайски билки, китайски гъби… Списъкът е предълъг, а нови „уникални“ средства за борба с туморите се пръкват непрекъснато.

„Отчаяните хора търсят отчаяни пътища“, казва Елена Банова от фондацията „Неогенезис“. От години тя и колегите й се опитват да помагат на отчаяни онкоболни и да ги ориентират в хаоса – доказани лекарски методи или откровена шарлатания. Тя се е натъквала на какви ли не безумия. Десетки болни поръчват обикновени билки, вярвайки, че ще подобрят състоянието си и плащат за това месец след месец драстичната за бюджета на обикновено българско семейство сума от 1000 лева. Това обаче не е нито най-популярният, нито най-фрапантният и скъпоструващ „чудодеен лек“.

Напредничави българи въртят бясна търговия с кубинското чудо „отрова от син скорпион“

За него е доказано, че подпомага състоянието на болните, но в никакъв случай не е панацея. Медикаментът се нарича „Видатокс“ и се произвежда единствено в „Лабиофам“, Хавана. Чужденците могат да си го купят от аптеките в Куба срещу 200 долара. Нерегламентирано обаче у нас се предлагат не само оригиналните кубински продукти, и то на много завишени цени, започващи от 300 до 1000 евро за флаконче.

„Донасяли са ни опаковки на медикамент, които хората са си закупили в интернет от т.нар. пътуващи търговци. Някой ходил в чужбина, донесъл и им го продал.Този препарат няма нищо общо с продукцията на „Лабиофам“. В Куба не се произвежда нищо с името „Ескозул“, обяснява Елена Банова.

„Ескозул“ наистина за първи път е разработен в Куба в началото на 1980 г. То като алтернативно лекарство на различни ракови заболявания набира светкавична популярност. Легендата гласи, че лично фидел Кастро го е използвал и благодарение на него е успял да се пребори с тежко онкологично заболяване. Скоро препаратът се превръща в индустрия не само в Куба. Затова там променят наименованието на лекарството си на „Видатокс“ – единственият с отрова от въпросния син Скорпион, който вирее само в три провинции в Куба.

Особено печеливши напоследък са и терапиите с различни видове гъби, спори и водорасли. Цените им за флаконче от 50 или 100 мл, достатъчно само за седмица, също са доста солени и стартират от 150 лева. Някои от тях не са непременно ментета. Те имат благоприятно въздействие като например да намалят възпаления, да действат болкоуспокояващо, но са просто хранителна добавка, която има само съпътстваща роля в борбата с рака.

В интернет е хит и електронен апарат, борещ много и различни болести сред, които рак и СПИН. При това на цена от едва 75,99 лв. Разследване на журналистката Валя Войкова от предаването на Би Ти Ви „Хрътките“ доказа, че уредът е изобретен от американка, арестувана още през септември 1999 г. по обвинение, че практикува медицина без разрешително.

Сред онкоболните у нас от уста на уста се предават и, меко казано, странни съвети. Като например благотворното влияние на урината или пък яденето на сурови картофи с обелките. Има и по-екстремни случаи – поглъщането на керосин и газ, пише в своето разследване вестник „Уикенд“.

„В Русия онкоболни масово пиеха керосин, газ и бензин. Имаше мълва, че най-вече авиационният керосин бил полезен. Пият го и много българи и не мислете, че са само необразовани. Болестта кара и висшистите да правят отчаяни опити за спасение“, разказва Елена Банова.

Според нея и колегите й алтернативното лечение на рак никога няма да загуби популярност. В борбата за живот всички са готови да пръснат хиляди левове за всяка капчица надежда. В редица случаи те рискуват да се превърнат в експериментален обект на поредното недоказано лекарство на поредния търговец с живот. И така болката и страха от смъртта продължават да захранват чудовищния бизнес с рак.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар