Петък, 18 Януари 2019
Петък, 18 Януари 2019

15 държави от ЕС и България ще създават европейски суперкомпютър

15 държави от ЕС и България ще създават европейски суперкомпютър

Това ще е революция в медицината, сигурността и транспорта, Мария Габриел

България и още 15 страни от ЕС създават предприятие за създаване на европейски суперкомпютър. Това ще е революция в медицината, сигурността, транспорта, обяви европейският комисар по цифровата икономика Мария Габриел при откриването на международната конференция "Дигиталното бъдеще на Европа"

Мария Габриел съобщи още, че през май ще предложи дигитална стратегия, включваща развитието на изкуствен интелект и киберсигурност.

Необходимо е средствата от един милиард евро, които Европейската комисия отпуска за подготовката на суперкомпютри, да се използват в тази изключително конкурентна среда, посочи премиерът Бойко Борисов пред гостите на форума. С този фонд и с мощните процесорни системи начело с държави като Германия и Франция европейските страни могат да се обединят и по-бързо да развият своите дигитални общества.

Вижда се, че Европа доста е изостанала в сферата на суперкомпютрите и не случайно водещите икономики - САЩ, Китай и Япония притежават тези супер машини. В сферата на сигурността всеки ден се сблъскваме с кибератаки и дори на сегашните системи не можем да осигурим адекватна защита, добави Борисов.

България има големи традиции във високите технологии. Ние, на Балканите, макар че сме изостанали, защото докато другите държи развиваха тези технологии, ние правихме магистрали и пречиствателни станции, имаме огромен потенциал, каза премиерът.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар