Сряда, 29 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 29 Януари 2020
Защо корупцията в ДАИ процъфтява

Защо корупцията в ДАИ процъфтява

Вчерашната акцията на ГДПОП и Специализираната прокуратура в ДАИ - Благоевград, при която бяха задържани над 10 души, е само поредната от серия подобни арести в тази структура.

Сред причините за това са ниските заплати, съществуващ чадър, законите и кадрите, коментираха председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов и Кънчо Димитров - бивш шеф на ДАИ - София.

Благоевград е емблематично място - от 10 години там стават доста често такива неща. Някой ги пази тези хора и това не е нещо ново, посочи Иванов.

Според него акциите от последните дни са отговор на призива на президента „да се палнат прожекторите". „И прожекторите се палнаха - виждаме, че някой „свети като елха", други ги извеждат масово. Знаете ли какво ще стане? Аз знам - ще ги натиснат да започнат да се топят един друг и ако някой проговори малко повече, все някой трябва да опере пешкира в цялата тази история. И след една седмица ще ги пуснат отново", прогнозира той.

Хора, които са били арестувани, биват възстановявани на работа и реабилитирани. Не може хора с повдигнати обвинения да ти работят. Какъв е моралът, какъв пример даваме?, попита Димитров.
За да се стигне до това поредно много неприятно събитие, сигурно нещо е сбъркано изначало, коментира той.

„Ръководството на Министерството и на Агенцията нищо не направиха, за да може да бъдат обезпечени финансово тези служители. Тоест те работят при едни много ниски заплати. Това е предпоставка, която поражда корупция. Да, всеки е виновен за това, което е направил, но за да са така масово нещата, трябва да търсим там причината", смята Димитров.
Иванов се съгласи, че заплатите трябва да са 1000 - 1500 лв. на хората, които се занимават с контрол и с изпитите, както и да има сериозна санкция, когато ги хванат.

Не оправдавам никого, но трябва да се анализират причините, за да не се допускат такива случаи, продължи Димитров.

Той посочи като проблем и кадровия подбор, защото „един началник на отдел не си назначава хората - те са му назначени и той трябва да работи с тях, без да ги знае и без да ги познава".

Димитров изтъкна още, че обикновено такива акции се ограничават до най-ниското ниво и не се продължава нагоре - „това не трябва да се допуска, ако имаме реално желание да се борим с корупцията, трябва да се стигне догоре, докрай".

Според Иванов това е въпрос и на закони.
„Аз съм близко до мисълта, че и министърът, и зам.-министърът са в течение на всичко това, което става, и то става с тяхното желание да се спрат тези корупционни практики, иначе би било немислимо някой да пипа в тяхната служба", каза още Иванов. Той смята, че именно министърът трябва да вземе под крилото си борбата с корупцията.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner