Сряда, 16 Октомври 2019
Сряда, 16 Октомври 2019
Мая Манолова настоява да се знае как се харчат еко таксите

Мая Манолова настоява да се знае как се харчат еко таксите

Омбудсманът Мая Манолова настоя за прозрачност при събирането на така наречените еко такси, за които се предвижда увеличение с 12%.

Това направи националният защитник по време на обсъждане на предложенията за новите екотакси при внос на автомобили и анализ, представен от Сдружението за правна помощ на потребителите. Манолова изтъкна, че липсва анализ за това как до момента се е отразило събирането на продуктовите такси и върху състоянието на околната среда, състоянието на въздуха, а също така и върху структурата на вноса.

Още повече, че за всички, които са в темата продуктовите такси на излезли от употреба МПС-та са се увеличили 10 пъти, отбеляза тя.

"Възниква и въпросът кой събира таксите, как се изразходват средствата, как се отчитат и какви са ползите за околната среда. Според публично достъпни данни гражданите заплащат така наречените продуктови такси на частни организации под формата на участие в колективни организации за оползотворяване на излезли от употреба МПС-та", каза още Манолова.

По данни на МОСВ у нас са внесени 258 704 автомобила и по-точно таксите за тях са събрани под форма на участие в колективни системи. За тях са платени 60 млн. лв.

Логичен, по думите й, е въпросът защо гражданите предпочитат тези организации пред ПУДОС, в който по данни на министъра са събрани за миналата година над 3 млн. лв. "Отговорът е очевиден за всеки, който е регистрирал автомобил - гишетата на частните организации са пред пунктовете на КАТ, докато гражданите, които искат да внесат по сметка на ПУДОС продуктова такса трябва да стигнат до първия клон на банка, за да внесат въпросната сума по банкова сметка".

Омбудсманът припомни, че още в началото на 2016 г. в Монтана са били сигнализирани. Данните са изпратени на премиера Бойко Борисов. "Гражданите определено не са неясно, какво точно плащане извършват, включвайки се в тези организации повечето от тях са убедени, че плащат еко такса, която отива за опазване на околната среда", коментира Манолова. Така за автомобил под десет години се предвижда повишаване на продуктовите - от 260 на 290, от 275 на 300 лв. нарастват таксите за автомобили над 10 години.

Манолова настоя, че в Германия, Франция, Австрия, Италия не се събират подобни такси, тъй като дейността по рециклиране е печеливша и не се налага допълнително дотиране. 
Средствата, събрани от тези кампании - събирането, използването, контролът върху тези средства е публичен. Няма случай в европейска държава, в който събирането на тези пари да е черна кутия, коментира омбудсманът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар