Събота, 17 Август 2019
Събота, 17 Август 2019
Илияна Йотова: 1,8 милиона души у нас всеки ден попадат на фалшива новина

Илияна Йотова: 1,8 милиона души у нас всеки ден попадат на фалшива новина

Предизборната кампания ще бъде коренно променена и различна от това, което сме виждали досега – и като послания, и като дезинформация, и като инструментариум и механизми, посочи тя.

Евроизборите ще бъдат и първият сериозен тест за това как се изпълняват мерките в борбата срещу фалшивите новини.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на международна конференция „Фалшивите новини на истинските тролове“ (Fake news of true trolls), предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В едно изследване от тази година се посочва че 1,8 млн. души в България попадат ежедневно на фалшива новина. Ще бъде интересно да проследим колко от изказванията и публикациите по време на предстоящата предизборна кампания за европейските избори ще бъдат причислени към дезинформацията. Евроизборите ще бъдат и първият сериозен тест за това как се изпълняват мерките в борбата срещу фалшивите новини. Предизборната кампания ще бъде коренно променена и различна от това, което сме виждали досега – и като послания, и като дезинформация, и като инструментариум и механизми. Ще изброя и две обективни причини, които ще спомогнат на тези негативни процеси – непознаване на редица европейски политики и документи от голяма част от гражданите и дори сред някои политици. Когато не познаваш тези документи, започваш да си измисляш неща, които не съществуват“, заяви Йотова.

По думите ѝ редица документи ще бъдат интерпретирани грешно, поради незнание как точно действат самите институти и механизми на ЕС. „Не говорим за средства и пиар, които вече са известни като дълбоко фалшиви новини, в които обикновено се възпроизвеждат видеоклипове с колажи и се слагат думите в устата на определени политици или общественици, които никога не са изричали. Имаме доклад от една експертна група, който трябваше да подпомогне ЕК за конкретни мерки. Там повече са пожеланията и думите, отколкото реалните предложения“, допълни тя и посочи, че няма цветна тръбичка, която да каже една информация фалшива ли е, дезинформация ли е или ей така пусната в публичното пространство. „Това прави и невъзможен универсален антидот. Едно е ясно - политическа воля, сили и енергия от най-малкото ниво на управление до европейските институции“, каза още Илияна Йотова. 

Свързани статии (по етикет)

 • ВМРО с жалба до ВАС срещу решение на ЦИК

  Патриотите оспорват отнетото им право и твърдят, представители им се полагат по квота от отминалите евроизбори

 • Мая Манолова: Близки до властта медии пускат фалшиви новини, пропагандната машина се опитва да ме сплаши

  Омбудсманът Мая Манолова и днес отказа да каже дали ще се кандидатира за кмет на София, но този път не отхвърли директно въпроса, а атакува управляващите, като заяви, че се опитват да я сплашат и дискредитират, защото очевидно някой се страхува дали тя ще го направи.

  Запитана какво би наклонило везните към едно такова решение, Манолова заяви пред БНТ: "Моята работа е да бъда посредник между тях и властите, когато обаче едната страна я няма, когато няма с кого да преговарям, очевидно, че моята посредническа роля няма как да бъде свършена. Все по-трудно ми е и да защитавам правата хората, виждате - хората са мачкани, уволнявани, властта продължава да ги лъже. Има опити да бъде блокирана моята работа като омбудсман, да ми се пречи да си върша работата. От друга страна впрягането на цялата пропагандна машина на властта, на всички приближени медии срещу това, което правя, показва страх, огромно притеснение, паника, някой е много притеснен дали аз няма да се кандидатирам за кмет на София. Опитът да ме вкарат във всякакви некадърни сценарии, да говорят от мое име, да разпространяват фейк новини медии и хора, близки до властта, това няма как да ме сплаши и притесни. Показала съм, че решенията ги вземам аз, не под натиск и ги вземам в интерес на гражданите, така че моето решението ще бъде изцяло продиктувано от интересите и очакванията на гражданите. Но след като в една държава омбудсманът, който трябва да защитава хората, е препятстван, атакуван, има опити да бъде сплашен, да бъде дискредитиран, какво остава за останалите граждани".

 • Иванчева: Създаваме партия на „НЕПОСЛУШНИТЕ”

  "Днес ще прочетете моето политическо изявление, ДЕКЛАРАЦИЯ, в която ще ви призова да създадем политическа партия с името ”НЕПОСЛУШНИТЕ”.
  Така започва постът на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, която бе и кандидат за евродепутат, подкрепена от "Непослушните".

  Основна цел на тази партия е да отстоява истинските интереси на гражданите, да защитава техните ПРАВА И СВОБОДИ да спаси РЕАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ.
  Евроизборите показаха, че ние - Непослушните сме в цяла България."

Оставете коментар