Вторник, 19 Март 2019
Вторник, 19 Март 2019
Илияна Йотова: 1,8 милиона души у нас всеки ден попадат на фалшива новина

Илияна Йотова: 1,8 милиона души у нас всеки ден попадат на фалшива новина

Предизборната кампания ще бъде коренно променена и различна от това, което сме виждали досега – и като послания, и като дезинформация, и като инструментариум и механизми, посочи тя.

Евроизборите ще бъдат и първият сериозен тест за това как се изпълняват мерките в борбата срещу фалшивите новини.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на международна конференция „Фалшивите новини на истинските тролове“ (Fake news of true trolls), предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В едно изследване от тази година се посочва че 1,8 млн. души в България попадат ежедневно на фалшива новина. Ще бъде интересно да проследим колко от изказванията и публикациите по време на предстоящата предизборна кампания за европейските избори ще бъдат причислени към дезинформацията. Евроизборите ще бъдат и първият сериозен тест за това как се изпълняват мерките в борбата срещу фалшивите новини. Предизборната кампания ще бъде коренно променена и различна от това, което сме виждали досега – и като послания, и като дезинформация, и като инструментариум и механизми. Ще изброя и две обективни причини, които ще спомогнат на тези негативни процеси – непознаване на редица европейски политики и документи от голяма част от гражданите и дори сред някои политици. Когато не познаваш тези документи, започваш да си измисляш неща, които не съществуват“, заяви Йотова.

По думите ѝ редица документи ще бъдат интерпретирани грешно, поради незнание как точно действат самите институти и механизми на ЕС. „Не говорим за средства и пиар, които вече са известни като дълбоко фалшиви новини, в които обикновено се възпроизвеждат видеоклипове с колажи и се слагат думите в устата на определени политици или общественици, които никога не са изричали. Имаме доклад от една експертна група, който трябваше да подпомогне ЕК за конкретни мерки. Там повече са пожеланията и думите, отколкото реалните предложения“, допълни тя и посочи, че няма цветна тръбичка, която да каже една информация фалшива ли е, дезинформация ли е или ей така пусната в публичното пространство. „Това прави и невъзможен универсален антидот. Едно е ясно - политическа воля, сили и енергия от най-малкото ниво на управление до европейските институции“, каза още Илияна Йотова. 

Свързани статии (по етикет)

 • Димитър Манолов: Синдикатите трябва да присъстват повече в бъдещето на Европа

  Лидерът на КТ "Подкрепа" пожела да има повече синдикални представители в европарламента, за да може обикновените хора и работниците да се чувстват представени в европейския процес

 • Елена Йончева ще е водач на листата на БСП за европейските избори

  Пленумът на левицата отхвърли предложението на Сергей Станишев и Елена Йончева да се гласуват заедно първото и второто място в евролистата.

  Нинова заяви, че Станишев няма място в листата на БСП за евроизборите.

   

  Елена Йончева е водачът на листата на БСП за европейските избори. Това реши пленумът на социалистите след тайно гласуване. Резултатите още не са официално обявени. По неофициална информация за Елена Йончева са гласували 95 от членовете на пленума, а 75 са подкрепили президента на ПЕС Сергей Станишев.

  Преди да започне тайното гласуване лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че мястото на Сергей Станишев въобще не е в листите за евроизборите.

  В словото си пред пленума (вж ТУК), Нинова определи Елена Йончева като „лице на борбата за справедливост”.

 • Илияна Йотова: Произвеждаме безработни висшисти

  Все по-важни за младите кадри са условията на труд, кариерното развитие, но заплатата все още е сред топ приоритетите

Оставете коментар