Петък, 18 Януари 2019
Петък, 18 Януари 2019

Илияна Йотова: 1,8 милиона души у нас всеки ден попадат на фалшива новина

Илияна Йотова: 1,8 милиона души у нас всеки ден попадат на фалшива новина

Предизборната кампания ще бъде коренно променена и различна от това, което сме виждали досега – и като послания, и като дезинформация, и като инструментариум и механизми, посочи тя.

Евроизборите ще бъдат и първият сериозен тест за това как се изпълняват мерките в борбата срещу фалшивите новини.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на международна конференция „Фалшивите новини на истинските тролове“ (Fake news of true trolls), предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В едно изследване от тази година се посочва че 1,8 млн. души в България попадат ежедневно на фалшива новина. Ще бъде интересно да проследим колко от изказванията и публикациите по време на предстоящата предизборна кампания за европейските избори ще бъдат причислени към дезинформацията. Евроизборите ще бъдат и първият сериозен тест за това как се изпълняват мерките в борбата срещу фалшивите новини. Предизборната кампания ще бъде коренно променена и различна от това, което сме виждали досега – и като послания, и като дезинформация, и като инструментариум и механизми. Ще изброя и две обективни причини, които ще спомогнат на тези негативни процеси – непознаване на редица европейски политики и документи от голяма част от гражданите и дори сред някои политици. Когато не познаваш тези документи, започваш да си измисляш неща, които не съществуват“, заяви Йотова.

По думите ѝ редица документи ще бъдат интерпретирани грешно, поради незнание как точно действат самите институти и механизми на ЕС. „Не говорим за средства и пиар, които вече са известни като дълбоко фалшиви новини, в които обикновено се възпроизвеждат видеоклипове с колажи и се слагат думите в устата на определени политици или общественици, които никога не са изричали. Имаме доклад от една експертна група, който трябваше да подпомогне ЕК за конкретни мерки. Там повече са пожеланията и думите, отколкото реалните предложения“, допълни тя и посочи, че няма цветна тръбичка, която да каже една информация фалшива ли е, дезинформация ли е или ей така пусната в публичното пространство. „Това прави и невъзможен универсален антидот. Едно е ясно - политическа воля, сили и енергия от най-малкото ниво на управление до европейските институции“, каза още Илияна Йотова. 

Оставете коментар