Така жените случайно разбират, че за тях има издадена Европейска заповед за задържане.

През 2009 г. Мария Христова се омъжва за сърбина Иван Манойлович, ражда се дъщеря им и след време се установяват в Кипър. Бракът им обаче продължава само няколко години.

"Аз и детето ми бяхме подложени на домашно насилие. Тогава си дойдох, заведох дело. От 2016 г. имаме официално развод. Дойдохме си по съвсем законен път в родината си. Дойдох си с всички документи, с пълномощно, подписано от бащата, с което многократно съм пътувала, с развод, с родителски права", разказа Мария.

Тя и детето живеят от тогава в родния Добрич. Имат постоянен адрес, тя работи, а детето учи в местно училище. Четири месеца, след като се установили в града, бившият ѝ съпруг подава жалба. Мъжът иска дъщеря им да бъде върната обратно в Кипър. След направена проверка от социалните служби жалбата му е отхвърлена. Две години след това обаче Мария и майка ѝ случайно разбират, че ги издирват. На 7 ноември Мария отива в КАТ да регистрира кола.

"Там ми казаха, че съм обявена за издирване с червена бюлетина от Интерпол. Запитаха ме дали имам представа за какво и аз отговорих, че най-вероятно е свързано с моя бивш съпруг, който има претенции, свързани с общото ни дете. Казаха ми, че процедурата е ясна, че трябва да бъда приведена в първо районно, там да дам показания", допълва Мария.

Идва патрулка, която я отвежда до районното управление.

"Не ми беше казано за какво, само че съм обявена от Кипър за международно издирване и до там. Нищо конкретно, не видях никакви документи", каза още жената.

Същото се случва и с майка ѝ Дарена, само че месец по-рано.

От полицията в Добрич обясниха за bTV, че двете жени се издирват от Интерпол, а като причина е посочено родителско отвличане. Спрямо тях е разпоредено да се установи адресът им. Снети са им показания и е уведомена Окръжната прокуратура. Сега те се страхуват, че могат да бъдат екстрадирани в Кипър и там да доказват правотата си.

"Ние имаме документи, имаме решение за развод, пълномощно от него, нотариално заверено, тук в България където той положи подпис. Пътувахме абсолютно законно. Нашето искане е да се разгледа по същество, страната ни да направи собствено разследване относно основателността на това набедяване в отвличане", подчерта Дарена Миткова.

Прокуратурата в Добрич си е направила отвод, тъй като една от жените е адвокат в града. Сега трябва прокурор от друга прокуратура да внесе искането в съда.