Сряда, 19 Юни 2019
Сряда, 19 Юни 2019
Вълчев: 70% от ученическите лагери не функционират, чакам предложения за обновяването им

Вълчев: 70% от ученическите лагери не функционират, чакам предложения за обновяването им

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев днес.

70 % от ученическите лагери не функционират, възложил съм на Центъра за обучение да ми предложат проекти обновяване на материално-техническата база. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на въпрос на депутата от "БСП за България" Станислав Владимиров за развитието на Национален детски екологичен комплекс, община Ковачевица, област Перник, предаде агенция „Фокус“.

„Ние трудно успяваме да осигурим необходимата посещаемост във всички тези лагери, комплекси, бази, които на времето са били определени за ученически обеди, за други дейности. Възложил съм на директора на Центъра за обучение да ми предложи проекти за поддържане и обновяване на материално-техническата база, както на този комплекс, както и другия в центъра на Ястребино“, каза министър Вълчев във връзка с Националния детски екологичен комплекс в Община Ковачевица.

Министърът уточни, че центърът в Община Ковачевица извършва дейността си сезонно. „Използва се предимно през пролетта и лятото. През 2006 г. са ремонтирани частично покривите на сградите в комплекса. В периода 2013-2015 г. сградният фонд на комплекса е предоставен за настаняване на бежанци. За целта Държавната агенция за бежанците при МС е финансирала извършването на ремонтни дейности в комплекса, преди да бъдат настанени бежанци, в размер на близо 115 хил. лв.

През месец ноември 2015 г. с писмо от кмета на Община Ковачевица е отправено предложение към МОН за преобразуване на собствеността на комплекса от публична държавна собственост на публична общинска собственост.

Идеята за кмета на Община Ковачевица е запазване и утвърждаване на социалната функция на коплекса, като чрез кандидатстване по програми ще бъде възможно извършването на цялостна рехабилитация на Националния детски екологичен комплекс“, допълни министър Вълчев.

Той уточни, че МОН е изразило положително становище имотът да бъде предоставен на Община Ковачевица.

„Изискано е от кмета на Община Ковачевица да предостави решение на Общинския съвет, мотивирано решение на областния управител, актуална скица и обосновка. До настоящия момент в МОН не са постъпвали необходимите документи“, допълни още министърът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар