Сряда, 19 Юни 2019
Сряда, 19 Юни 2019
Затягат контрола за придобиване на българско гражданство

Затягат контрола за придобиване на българско гражданство

Отпада възможността за получаване на гражданство срещу инвестиции

Затягат контрола за придобиване на българско гражданство, като за целта от Министерството на правосъдието са предложили редица мерки. Част от тях е отпадането  на възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции. Причина за това е анализ на работната група към правосъдното министерство, който е показал, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. В резултат от това не е постигнато разкриване на нови работните места и икономически растеж.

Сред другите мерки са съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставяне на българско гражданство, въвеждането на изискване кандидатите за гражданство на основание на произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

Също така се намалява административната тежест върху гражданите. Това включва:  

- осъществяване на качествен контрол върху отговорните за предоставяне на българско гражданство институции, с оглед спазването на законовите процедури и срокове;

- премахване на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител;

- опростяване на процедурите и подобряване на ефективността на процесите по даване на българско гражданство.

Проектът за промени на Закона за българското гражданство ще бъде обсъден на 30 януари от Съвета за развитие към Министерски съвет и ще бъде публикуван за обществено обсъждане. За предприетите мерки е уведомен и еврокомисарят на правосъдието, защита на потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова.  

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар