Сряда, 19 Юни 2019
Сряда, 19 Юни 2019
Затвориха българското небе за "Боинг 737 Макс"

Затвориха българското небе за "Боинг 737 Макс"

България ограничава въздушното си пространство за полетите на самолети „Боинг 737 Макс”, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

По-рано това направиха и други европейски държави като Германия и Великобритания. Страните обявиха, че временно затварят въздушното си пространство за полети на този тип самолети след трагедията в Етиопия.

Забраната влиза в сила от 21 ч. българско време на 12 март и идва след издадена директива за безопасност от Европейската агенция по безопасност на полетите (EASA).

ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация” е издала необходимите указания, ограничаващи полетите на тези самолети в българското въздушно пространство, включително и излитащите и кацащите на родни летища, с изключение на полетите за пребазиране или ремонт.

От ведомството съобщават още, че ще бъде гарантирано обслужването и безопасното кацане на самолетите от същия тип, в случай на възникване на извънредна или аварийна ситуация.

Ограничението се въвежда след катастрофата на Боинг 737 Макс 8 в неделя, при която загинаха всички 157 души на борда. Машината се разби минути след излитане от етиопската столица Адис Абеба. Моделът се използва за комерсиални полет от 2017 г. Това е вторият инцидент с Боинг Макс 8 след катастрофата в Индонезия миналия октомври, при която загинаха 189 души.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар