Сряда, 29 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 29 Януари 2020
Седем души ще се сдобият с обвинения след вчерашната акция

Седем души ще се сдобият с обвинения след вчерашната акция

Те са събирали такса "спокойствие" от собствениците на транспортни фирми, тя била между 100 и 500 лева на превозно средство на месец

Шестима служители на "Автомобилна администрация" – Перник и общо седем души ще се сдобият с обвинения след вчерашната акция в институцията, която бе насочена срещу организирана престъпна група за събиране на подкупи.

Те са събирали такса "спокойствие" от собствениците на транспортни фирми, за да не бъдат притеснявани, спирани или санкционирани водачи на техни превозни средства, стана ясно на брифинг в Специализираната прокуратура, на който бяха дадени подробности около извършената съвместна операция с ТЗ БОП-Перник, в която бяха извършени множество претърсвания, изземвания и разпити.

"Таксата", която била събирана, била между 100 и 500 лева на превозно средство на месец, като жертви били, както български, така и чужди фирми.

"Към наказателна отговорност ще бъдат привлечени 6 лица, служители на "Автомобилна администрация" – Перник и едно лице, което не е служител на тази структура, но участва в организираната престъпна група. Може да се каже, че в тази група е участвало ръководството на тази областна дирекция – началникът и неговия заместник, заедно с други редови служители", поясни временно изпълняващият длъжността ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Според разследващите ръководител на групата е бил заместник-началникът на структурата, който е правил подбор на участниците, контролирал е дейността и лично е взимал сумите от управителите на транспортните фирми.

"В нея участва и началника на областния отдел, който е подпомагал дейността чрез туширане на сигнали и смекчаване на отговорности, когато са подавани сигнали срещу групата", обясни Лидия Манолова, наблюдаващ прокурор.

Друг участник в групата е психологът, който е правил изследвания за психологическа годност на кандидатите са получаване на шофьорска книжка. Групата се е отличава с висока степен на конспиративност. Независимо кой и за какво е взимал подкупа, той се е разпределял равномерно между всички от ръководителя на групата. Не всички служители са участвали в нея, но голяма част от тях са знаели за съществуването ѝ, както и извършваните от нея действия. При обиските е иззето голямо количество парични знаци в различни валути

Предстои мерките за неотклонение на задържаните да бъдат разгледани идната събота.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner