Неделя, 23 Февруари 2020

ndt banner2

Неделя, 23 Февруари 2020

Румен Радев: Предложих проект на становище, той не се прие

Румен Радев: Предложих проект на становище, той не се прие

Не се прие проекта на становище, предложен от Румен Радев по време на Консултативния съвет по национална сигурност. Това стана ясно от думите на държавния глава след края на Съвета.

„Предложих проект на становище. Това становище не се прие. Разминаванията са основно във въпросите какви са измеренията в корупцията във висшите публични длъжности, доколко ефективна е тя и предложенията за решение“, коментира президентът, цитиран от NOVA.
 
По думите му основното разминаване е в оценката за ефективността на антикорупционната комисия, разминаване в оценката доколко Народното събрание осъществява реален ефективен контрол върху работата на тази комисия, разминаване в оценката за ефективността на нормативната база.

„На първо място нарушаване на институционалния баланс при назначаването на ръководството на антикорупционната комисия. Поради пасивни методи в борба с корупцията. Поради ограничен обхват на проверката на свързани лица. Поради ограничен времеви обхват на проверки след освобождаване на длъжността”, заяви Радев.
 
„Решенията, които предложих, се състоят първо в това НС да разгледа и приеме нов закон за борба с корупцията, който да отчита констатираните недъзи на сегашния. НС да създаде временна комисия за дейността на КПКОНПИ. Оправомощените органи да извършат в кратък срок проверка на всички изнесени в публичното пространство факти и документи, които касаят лица, заемащи висши публични длъжности, а пълните протоколи от проверките да станат публично достояние. Изпълнителната и законодателната власт да предложат законодателен пакет, насочен към ограничаване на условията да генериране на корупцията”, допълни президентът.

Източник: Nova.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner