Четвъртък, 23 Януари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 23 Януари 2020
Георги Димов: Походът на надеждата на мигрантите в Турция е поредният опит за шантаж от Анкара

Георги Димов: Походът на надеждата на мигрантите в Турция е поредният опит за шантаж от Анкара

Георги Димов припомни, че преди месец е имало подобен опит за шантаж, отново в близост до границата с България, когато хиляди мигранти са пристигнали в Одрин

Походът на надеждата, при който около 30 000 мигранти могат да се насочат към България от Турция, е поредният опит за шантаж от Анкара. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.

„Това оръжие се използва по три направления и съображения, лично от сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган. На първо място – за политически натиск, получаване на визова либерализация за пътуване на турски граждани в ЕС, както и за преразглеждане и модернизация на митническия съюз и евентуално продължаване на преговорите за присъединяване. На второ място – увеличаване на финансовите траншове от Брюксел, именно заради мигрантската тежест. Третото направление е в посока попълване на дълбоките пробойни в днешното плачевно състояние на турската икономика с насочени за бежанците еврофондове“, обясни бившият генерален консул на България в Одрин.

Георги Димов припомни, че преди месец е имало подобен опит за шантаж, отново в близост до границата с България, когато хиляди мигранти са пристигнали в Одрин.

"Има оценки, според които кризата в Турция представлява заплаха за страните с възникващи пазари – 22 държави, включително България. Това се усеща, защото заради срива на турската лира, българският износ се затруднява и се увеличава вноса. Има постоянно нарастващ външнотърговски дефицит", обобщи Георги Димов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner