Събота, 17 Август 2019
Събота, 17 Август 2019
"Реалност и измислица в разказа "Косачи" на Елин Пелин се падна на матурата по литература

"Реалност и измислица в разказа "Косачи" на Елин Пелин се падна на матурата по литература

След 16.00 часа в сайта на МОН ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключът с верните отговори за изпита

По фаталния вариант №13 писаха зрелостниците на днешната матура по Български език и литература. Изпитният вариант за 12-и клас беше генериран в 5.15 часа на 21 май в зала 5 на Министерството на образованието и науката.

"От над 11 милиона комбинации бяха генерирани въпросите за изпитния вариант и тема №13 за 41-ви въпрос за държавния зрелостен изпит по български език и литература днес. Зрелостниците пишат интерпретативно съчинение или есе върху разказа „Косачи“ от Елин Пелин", съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Тестът бе генериран от журналистката Елиана Димитрова от Българската национална телевизия, която бе определена чрез жребий от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

Заместник-министър Таня Михайлова пожела успех на всички зрелостници. Тя ги призова да не се притесняват, да спазват изискванията, да са спокойни и честно да работят по всички модули, за да покажат всичко онова, което са научили през годините.

Матурата по български език и литература се състои от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият - 120. Учениците със специални образователни потребности работиха в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа.
Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 13 юни 2019 г. 

Изпитът започна точно в 8:00 часа. Авторът и произведението за 41-ия въпрос, по който трябваше да пишат интерпретативно зрелостниците, изтече в социалните мрежи, веднага след като първите явили се на изпит, напуснаха училищата. Според Фейсбук групата "Матури 2019" темата за интерпретативното съчинение е върху Косачи на Елин Пелин.

Мъката от изтеглената тема вече е изразена с куп колажи в групите за матури 2019 в социалните мрежи.

След 16.00 часа в сайта на МОН ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключът с верните отговори за изпита.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар