Вторник, 18 Юни 2019
Вторник, 18 Юни 2019
Цигански бунт в Бургас! Окупираха площада пред общината, искат да им пуснат неплатената вода (Видео)

Цигански бунт в Бургас! Окупираха площада пред общината, искат да им пуснат неплатената вода (Видео)

Бурни страсти тази сутрин в Бургас - стотици роми окупираха пространството пред сградата на общината. Протестиращите цигани настояваха да им бъде пусната водата, която обаче не са плащали с месеци, предаде Канал 3. 

Ромите крещяха и издигаха плакати, напечатани без правописни грешки, което показва предварителна организация на протеста. Те скандираха "Оставка на ръководството на Общината" и настояваха незабавно да им бъде пусната спряната вода. 

От ВиК-Бургас им прекъснаха водоснабдяването заради дългове от над 100 хил. лв. 

Не съм кмет от два дни, няма да допусна напрежение, коментира кметът на Бургас Димитър Николов, който е на мястото на протеста. Николов призова протестиращите, независимо че са роми, да започнат да си плащат водата като всички останали граждани и напомни, че могат да сключат с ВиК споразумение за разсрочено плащане, ако нямат накуп цялата сума, която дължат. 

Организаторите на митинга отричат да не са си плащали, те твърдят, че около 70 на сто от населението на кв. "Победа" си плащало редовно задълженията. 
Според местното ВиК обаче това не отговаря на истината. Оказва се, че поставянето на водомер и партида пък според закона е невъзможно на място, което е незаконна постройка. 

Протестът предизвика недоволството на бургазлии, които редовно си плащат сметките. Митингът премина и при засилена полицейска охрана. 

Ромските лидери настояват за разсрочено плащане на задълженията към ВИК и възможност за узаконяване на къщи.


Медия

Свързани статии (по етикет)

  • Без вода в някои части на столицата на 17 юни

    На 17 юни 2019 г. (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Димитър Манов“ кв. „Иван Вазов“ се налага спиране на водоподаването от 11:00  до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

  • Протест блокира Орлов мост

    Граждани, недоволни от приетите от парламента законови промени, които ограничават свободното къмпингуване, затвориха и тази вечер Орлов мост в София.

  • Протест срещу цената на бензина в центъра на София

    Протест срещу цените на бензина се провежда в София. В 17 часа пред БНБ се събраха няколко дестки души, а след това протестиращите се отправиха на автошествие, което премина покрай Министерски съвет, сградата на "Лукойл", а след това се отправи към кръговото кръстовище на 4-и км с крайна цел отново Ларгото.

Оставете коментар