Сряда, 29 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 29 Януари 2020
Мъж на хемодиализа обяви гладна стачка заради скандално решение на ТЕЛК

Мъж на хемодиализа обяви гладна стачка заради скандално решение на ТЕЛК

Пациент на хемодиализа от Пазарджик обяви гладна стачка заради скандално решение на ТЕЛК, с което му е отнето правото на чужда помощ. 60-годишният Стоян Русков е в последен стадий на бъбречна недостатъчност, с пет байпаса и сменена клапа на сърцето, съобщи БНТ.

В тази връзка гладната стачка може да се окаже фатална за него.

Крайната мярка е провокирана от променените правила за ТЕЛК, според които хората в състоянието на Русков вече не получават право на чужда помощ. Мъжът е сезирал и НЕЛК, като настоява и за незабавна проверка от здравния министър по случая.

Стоян Русков е на хемодиализа от 7 години. През това време преминава 3 прегледа в ТЕЛК. При първите два, експертите в Пазарджик му дават 100% инвалидност с право на лична помощ, а при последния, въпреки операциите, които е претърпял, тази допълнителна помощ му е отнета. Освен това според лекарите в ТЕЛК, мъжът може да работи.

"Ама как ще работя? През ден сме тук на диализа по 4 часа. Като излезем от диализа сме половин хора. Претърпял съм усложнения, на хемодиализа съм, имам операция с 5 байпаса на сърцето, смяна на клапа, няколко операции на ръцете", разказва за здравословните си проблеми 60-годишният мъж.

Обяснение за решението от ТЕЛК - Пазарджик няма, а отговор от Националната експертна лекарска комисия ще има след около 3 месеца. Време, в което държавата спира на мъжа всички средства, които му изплаща.

"Ако остана на същото решение на ТЕЛК пенсията ще ми е 340 лева", допълва Стоян Русков.

С тези средства мъжът трябва да купи нужните му лекарства, и да си осигури храна.

Според Русков, в подобна ситуация са близо 90% от пациентите на хемодиализа в Пазарджишко. Затова те настояват за връщане на социалните им придобивки и признаването им за пожизнени пенсионери.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner