Понеделник, 16 Декември 2019

ndt banner2

Понеделник, 16 Декември 2019
Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха организирана престъпна група в Берковица

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха организирана престъпна група в Берковица

Арестувани са петима души. Те са членове на местния клан „Дренчовците", предаде БНТ

При мащабна акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в Берковица е разбита организирана престъпна група, която се е занимавала с лихварство. Участниците в нея живеят в ромската махала Раковица, а част от тях са жители и на видинското село Арчар.

При спецакцията са претърсени няколко къщи и са иззети веществени доказателства, сред които и 2 килограма злато. Арестувани са петима души. Те са членове на местния клан „Дренчовците", предаде БНТ.

Иззети са и луксозни коли, за които ще се проверява с какви средства са купени. Проверка ще има и за законността на къщите, собственост на клана. Задържаните имат и дълги криминални досиета.

"Демонстрират висок стандарт, живеят по начин, по който много хора могат да им завидят. Луксозни коли, луксозни къщи, които най-вероятно ще се окажат незаконно построени. Давали са пари под лихва основно. Съответно схемата е следната: даваш един лев днес, до края на месеца дължиш няколко хиляди. До края на годината стават десетки или стотици хиляди. Защото процента на лихвата е дневен, не месечен, и е огромен. В резултат на това се оказва, че ти в края на месеца дължиш една сума, която не можеш да платиш и се прави всичко възможно да ти се вземе всичко, с което разполагаш", заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"Тези хора са били поставени под зависимост, за да могат да си покрият дълговете. Ползвали са ги за незаконни действия, принуждавали са ги да вършат престъпления", разкри Ивайло Иванов, главен секретар на МВР.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner