Четвъртък, 23 Януари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 23 Януари 2020
Борисов случайно изпусна цената на офертата за F-16 - 2,2 милиарда лева!

Борисов случайно изпусна цената на офертата за F-16 - 2,2 милиарда лева!

„Много предложения има за даване на пари, но на нас ни предстоят няколко големи харча, за да можем да вдигнем нивото на сигурност”, коментира ситуацията премиерът (ВИДЕО)

2,2 млрд. лева е предложената от САЩ цена за новите американски F-16. Това съвсем случайно стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

„Много предложения има за даване на пари, но на нас ни предстоят няколко големи харча, за да можем да вдигнем нивото на сигурност. (…) Трябва два кораба да се организират, трябва да се организират самолетите, 100 бронетанкови машини…”, коментира ситуацията премиерът.

В отговор на журналистически въпрос Борисов заяви, че работи добре с военния министър Красимир Каракачанов: „Лично настоявах с колегите да подкрепим ремонта на Су-25, така че и пехотата да имат поддръжка от въздуха с един от най-добрите самолети”.

Той отбеляза и че Каракачанов е поел много отговорности - "Самолетите, корабите, бронетанковите машини, ново военно училише, подготовка..."

Провокиран от репортерски коментар дали това е с цел „за всеки един да има по нещо – и за руснаците, и за американците (на практика съветските щурмови самолети няма как да се ремонтират без пряко или косвено участие на Москва), Бойко Борисов реагира: „Едното е 2,2 млрд. лв., а другото е 40 млн. – просто, за да си спестите подобни коментари”.

Така за първи излиза цената в офертата на американската страна. По-рано министърът на отбраната Красимир Каракачанов прогнозира цена от 2 милиарда лева.

Първоначалната рамка на проекта беше по-ниска - 1,8 млрд. лв.

Заради самолетите от САЩ България ще договори нов държавен дълг до 1 милиарда лева. Това съобщи заместник-министърът на финансите Росица Велкова.

По думите ѝ, все още не е уточнен размерът на сумата, която ще бъде емитирана. До юли заради дълга ще бъде направена и актуализация на държавния бюджет, тъй като към този момент сделката не е била разчетена от фиска.

ВИДЕО

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner