Петък, 13 Декември 2019

ndt banner2

Петък, 13 Декември 2019
Юрий Асланов: БСП е най-голямата, най-видимата и пълноценната алтернатива на управлението!

Юрий Асланов: БСП е най-голямата, най-видимата и пълноценната алтернатива на управлението!

БСП е най-голямата, най-видимата и пълноценната алтернатива на управлението.

Това каза социологът Юрий Асланов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод края на политическия сезон.

Той посочи, че БСП е една от всички алтернативи на това управление.

„Разбира се, в момента най-голямата, най-видимата. Няма в какво друго да се превръща. Тя е опозиция, а всяка опозиция е алтернатива на управлението. В обществото има много алтернативи“, каза още той. По думите му друг е въпросът доколко тя се възприема от гражданите като такава. Асланов обърна внимание, че засега това не се случва. Социологът коментира и темата за президентското вето. „Опозицията подкрепя президента и поне ще го подкрепя, докато е опозиция. Не знаем как ще се държи, ако ролите се сменят и опозицията стане управляваща. Президентът не подсказва по никакъв начин, че ще промени поведението си. Ще продължи да оспорва всичко онова, с което не е съгласен или има критики към него, независимо кой е на власт“, обясни социологът. По думите му управляващите не възприемат това позитивно.

„Фактът, че досега нито веднъж не подсказаха с каквото и да е желание да вникнат в аргументите за президентската институция и отхвърлиха автоматично всички от тях. Дори не направиха частични поправки на приетите от тях закони, където беше нужно това“, допълни още Асланов.

Горещото лято, което преживяваме, подсказва, че нарастват по-радикални настроения срещу правителството, каза още Асланов в интервюто за „Фокус“.

„Мисля, че мнозинството и кабинетът не са заплашени отвътре. Това им създава привидна стабилност, поне погледнато отстрани. Нестабилността се увеличава, защото расте недоверието и към парламента, и към правителството, както и към всички институции“, каза Асланов. По думите му в парламента мнозинството е вътрешно стабилно, независимо от пререканията и различията вътре в патриотичната коалиция. Асланов прогнозира, че отделните нейни части ще продължат да подкрепят правителството. Социологът обобщи, че така наречената стабилност има две страни. „Едната е институционална, тя е вътрешна и мнозинството няма да се разпадне от само себе си. Отвън от гледна точка на общественото мнение нестабилността нараства“, обясни още Асланов.

Ето и пълния текст на интервюто на социолога Юрий Асланов пред "Фокус":

- Г-н Асланов, приключи политическият сезон. Какъв е вашият анализ на изминалата пленарна сесия? 
- Този сезон беше под знака на приключилите европейски избори и нагласите за предстоящите местни избори. Годината е изборна и нямаше как да не се отрази на всички политически послания, поведения, знаци, действия и порчее. Така че продължи докрая на годината, докато не отминат местните избори. Винаги е било така в изборни години. Тази година имаше два избора. Един национален и предстоящи местни. Високият градус на политическата температура ще се запази поне докрая на есента, докато не отминат изборите. Изминалият сезон мина под знака на това. Всички действия в парламента, в правителството и извън тях в опозицията бяха подчинени на вземането на по-добри изборни позиции.

- Как оценявате стабилността на мнозинството и на кабинета? 
- Мисля, че мнозинството и кабинетът не са заплашени отвътре. Това им създава привидна стабилност, поне погледнато отстрани. Нестабилността се увеличава, защото расте недоверието и към парламента, и към правителството, както и към всички институции. Горещото лято, което преживяваме с тези протести и събития подсказва, че нарастват и по-радикални настроения срещу правителството сред общественото мнение. В парламента мнозинството е вътрешностабилно, независимо от пререканията и различията вътре в патриотичната коалиция. Отделните нейни части ще продължат да подкрепят правителството. Така наречената стабилност има две страни. Едната е институционална, тя е вътрешна и мнозинството няма да се разпадне от само себе си. Отвън от гледна точка на общественото мнение нестабилността нараства.

- През този сезон голям брой законопроекти бяха върнати за ново обсъждане от държавния глава. Ефективен инструмент ли е президентското вето и различно ли го възприемат политиците и гражданите? 
- То е необходим инструмент. Много важен за демократичния контрол. Възприема се различно, разбира се, от политиците. Опозицията подкрепя президента и поне ще го подкрепя, докато е опозиция. Не знаем как ще се държи, ако ролите се сменят и опозицията стане управляваща. Президентът не подсказва по никакъв начин, че ще промени поведението си. Ще продължи да оспорва всичко онова, с което не е съгласен или има критики към него, независимо кой е на властУправляващите не възприемат това позитивно. Фактът, че досега нито веднъж не подсказаха с каквото и да е желание да вникнат в аргументите за президентската институция и отхвърлиха автоматично всички от тях. Дори не направиха частични поправки на приетите от тях закони, където беше нужно това.

- Превърна ли се опозицията в лицето на БСП в алтернатива този сезон, каквито заявки бяха отправени от нейното ръководство? 
- БСП е една от всички алтернативи на това управление. Разбира се, в момента най-голямата, най-видимата. Няма в какво друго да се превръща. Тя е опозиция, а всяка опозиция е алтернатива на управлението. В обществото има много алтернативи, но повтарям БСП е най-голямата, най-видимата и пълноценната. Отделен въпрос е доколко се възприема тази алтернатива от мнозинството от гражданите. Засега не.

- През този сезон станахме свидетели и на развода в коалицията „Обединени патриоти“. Какво е бъдещето на коалицията и на отделните патриотични формации в нея? 
- За бъдещето на отделните патриотични формации не мога да гадая. До миналите европейски избори само една от тези три формации, които влизаха в патриотичната коалиция беше доказала, че има потенциал за самостоятелен успех. Това беше партия Атака. След тези избори виждаме, че и ВМРО е в подем. НФСБ остава формация, която още не се е доказала, че може да играе на избори сама и да изпълнява роли, които се одобряват от по-голям брой граждани. Не знам какво е бъдещето. По-скоро коалицията в досегашния формат няма бъдеще предвид това, че този разпад беше придружен нетолкова от идейни разногласия, а от остри междуличностни несъвместимости и спорове. Знаем, че начело на тези формати са лидери с характер и те трудно ще преодолеят егото и обидите си, да преглътнат. Не ги виждам заедно занапред. Дали трите формации ще имат самостоятелни проявления в бъдеще, не мога да кажа. Това със сигурност не се поддава на прогнози. Дали ще влизат в нови коалиции, също е трудно да се прогнозира. Така или иначе коалицията „Обединени патриоти“ се разпадна в края на сезона. Не мисля, че може да се възобнови във вида, в който съществуваше досега.

- Да очакваме ли разместване на властовите пластове след появата на нови политически субекти? 
- Със сигурност да, но е рано да се каже доколко и в кои посоки. Тази ниша стоеше много дълго време празна. Тя беше опразнена от срива на доверие към партията на Николай Бареков, но хората подкрепящи подобни каузи останаха в нищото, грубо казано. Като че ли чакаха появата на нов подобен субект. Такава заявка вече има. Със сигурност, както знаем от опит поне за известно време този политически субект ще направи впечатление си зявите си. Към този момент е трудно преди да се е оформил, преди да артикулирал своите основни послания, преди да се е появила политическа програма, да гадаем доколко може да бъде успешен и кои други политически субекти ще ощети. Досегашните проявления на подобни нови показват, че почти в равна степен всички други политически и основни играчи са били ощетени от появата им. Това може да се случи и сега.

- Каква политическа есен да очакваме предвид местните избори? 
- Гореща. Местните избори попринцип у нас по традицията са заредени с изключителна енергия. В тях участват много повече хора, в тях са вплетени много повече лични съдби, каузи, амбиции, интереси, отколкото на други видове избори. Така че есента ще бъде много гореща. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner