Понеделник, 09 Декември 2019

ndt banner2

Понеделник, 09 Декември 2019
Шефът на СДВР подкрепи Иван Гешев за главен прокурор

Шефът на СДВР подкрепи Иван Гешев за главен прокурор

Освен магистратите от цялата страна, които подкрепиха кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, неочаквано официално зад него застана и директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Георги Хаджиев.

Новината съобщиха от пресцентъра на Върховна касационна прокуратура. В лаконичното съобщение се казва само: "Позиция от директора на СДВР относно решението на Прокурорската колегия на ВСС за номинирането на г-н Иван Гешев за участие в процедурата по избор на нов главен прокур на Република България" и е публукувано факсимиле от писмото на Хаджиев.

Според полицейския началник заместникът на Сотир Цацаров, който се оказа единствен кандидат за поста, "притежава необходимите професионални и нравствени качества за изпълнение на длъжността главен прокурор".

Неотдавна, още по-изненадващо, подкрепа за Гешев декларира и ректорът на Университета за световно и национално стопанство (УНСС) проф. Стати Статев. Писмото му беше публикувано отново на сайта на прокуратурата, а не в този на ВСС, до който беше адресирано.

Последва недоволство от негови колеги, които се разграничиха от позицията му.

Преди това Гешев беше подкрепен и от ректора на Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград проф. Борислав Юруков.

Вчера беше публикувана концепцията на Гешев за управление на прокуратурата. В нея той се обяви за узаконяване на провокацията към подкуп.

"Необходима е нова наказателна политика, която да редуцира съществено наказателната репресия чрез декриминализиране на подходящи за сакциониране по административен ред състави на пресътпления", пише в стратегията на висшия магистрат.

Той изтъква, че при корупцията "по високите етажи" липсват норми, които да стимулират "добросъвестното поведение на сътрудничещи на разследването", т.е. - някой да стане свидетел. "В търсене на разумен баланс" Гешев предлага на практика амнистия за лицето дало подкуп - "да се обмисли отпадането на наказателна отговорност за провокация към подкуп по чл. 307 НК."

Иван Гешев ще поеме поста след няколко месеца, тъй като 7-годишният мандат на Сотир Цацаров изтича през януари.

Източник: Dir.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner