Петък, 21 Февруари 2020

ndt banner2

Петък, 21 Февруари 2020

Отбелязваме 116 години от Илинденско-преображенското въстание

Отбелязваме 116 години от Илинденско-преображенското въстание

116 години от Илинденско-преображенското въстание ще отбележат участниците в Националния възпоменателен събор в местността Петрова нива край Малко Търново. Там, през 1903 година, е взето решението за включване във въстанието. То избухва на 6-ти август.

Странджа е обявена за република. Битката продължава 26 дни, но е неравна- няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40 хилядна редовна турска армия.

Бунтът е потушен с нечувана жестокост. Опожарени са десетки села, избити са хиляди, оцелелите търсят спасение в свободна България.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Въстанието остава в златните страници на историята ни като продължение на опитите за обединение на българския народ.

Събитието е под почетния патронаж на президента Румен Радев.

Хиляди родолюбиви българи се очаква да се включат в събора. През целия ден ще има разнообразна програма, свързана с фолклора, традициите и обичаите ни, съобщи кметът на Малко Търново Илиян Янчев:

"Ще има пак надпяване, млади изпълнители. Очакваме да пристигне президентът, ще присъства и Негово преосвещенство Йоаникий на заупокойната молитва в храма, ще бъдат гвардейците. Мисля, че на този ден няма друго място, на което да се чувстваме по българи".

Възпоменателна церемония пред мемориала на "Петрова нива" и тържествена заря са кулминацията на честването.

Свързани статии (по етикет)

  • Отбелязваме Световния ден на пощата

    На 9 октомври 1874 година в Берн е подписан договор за създаване на Всеобщ пощенски съюз. Именно този ден целият свят отбелязва като Световен ден на пощите.

  • Днес oтбелязваме Световния ден на астрономията

    Традиционно Астрономическата обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се включва в Световния ден на астрономията с разнообразна програма за малки и големи посетители. Това съобщи пресцентърът на висшето училище

  • Отбелязваме Секновение - „денят и нощта се стигат”

    На 29 август се отбелязва Обсечене или Секновение. Според традиционните народни схващания на Секновение „денят и нощта се стигат”, т.е. стават равни по времетраене. Вярва се, че на този ден змиите и гущерите се прибират в своите леговища.

Оставете коментар

baner

 FB banner