Петък, 21 Февруари 2020

ndt banner2

Петък, 21 Февруари 2020

Сигнали за силна миризма от терените със загробени прасета в Русенско

Сигнали за силна миризма от терените със загробени прасета в Русенско

От Агенцията по безопасност на храните в Русе уверяват, че площадките, където се загробват животните, непрекъснато се наблюдават

Сигнали на граждани за неприятни миризми, които идват от терените със загробени прасета в Русенска област. Оплакванията на хората са от селата Бабово, Пет кладенци, Николово и Попина. Те са притеснени, че от площадките могат да се носят не само миризми, но и зарази, съобщава БНТ.

От Агенцията по безопасност на храните в Русе казаха, че няма такава опасност. При загробването на животните са взети всички мерки за биосигурност и местата се охраняват денонощно.

Близо до русенското село Бабово, в отводнен язовир, са загробени всичките 40 000 прасета от свинекомплекса в Бръшлен, който беше засегнат от Африканската чума. От седмица обаче зачестиха сигналите на хора, които минават оттам, че от мястото се носят миризми - най-често сутрин и вечер.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Жителите на село Бабово се надяват, че при загробването на животните са спазени всички правила. Други смятат, че тези мерки са недостатъчни.

От Агенцията по безопасност на храните в Русе заявиха, че площадките, където се загробват животните, непрекъснато се наблюдават.

„Постоянно се работи, има техника и при малък излив, който настъпва, веднага се запръстява. Следим все пак този процес да не разпространим вируса. Това е контролирано нещо, не е нещо необичайно”, уверява д-р Николай Ненов, началник отдел в Областната дирекция по безопасност на храните в Русе.

Във всички общини на Русенска област вече са определени местата, където при нов случай на африканска чума трябва да бъдат загробвани животни.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner