Четвъртък, 27 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 27 Февруари 2020

Протестъри в опит да омаловажат фактите от прокурорската кариера на Иван Гешев

Протестъри в опит да омаловажат фактите от прокурорската кариера на Иван Гешев

Прокопиевите медии противопоставят на факти от доклада на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) закъснели въпроси на съдебния си флагман във ВКС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКC) Лозан Пaнoв – единственият представител на протестърското общество, вместо да реагира на искането на Сотир Цацаров по казуса Полфрийман, днес изпрати писмо до  главния прокурор, в което поставя въпроса за необходимостта от преценка на качеството на изготвените от кандидата за главен прокурор Иван Гешев обвинителни актове, без оглед на количествения аспект на работата му.

„Прoфecиoнaлнитe кaчecтвa нa вceки мaгиcтрaт ce рaзкривaт прeди вcичкo въз ocнoвa нa нeпocрeдcтвeнo зaпoзнaвaнe cъc cъдържaниeтo нa изгoтвeнитe oт нeгo aктoвe. Тирaжирaнaтa изключитeлнa oцeнкa нa cпocoбнocтитe нa кaндидaтa нeминуeмo oзнaчaвa, чe прoкурoрcкитe aктoвe, кoитo e изгoтвил, oтрaзявaт зaдълбoчeни и cиcтeмни пoзнaния в oблacттa нa нaкaзaтeлнoтo прaвo и прoцec; cпocoбнocт зa идeнтификaция нa пoдлeжaщитe нa дoкaзвaнe cъщecтвeни фaкти пo cъoтвeтнoтo дeлo; умeниe зa пoдбoр нa рeлeвaнтнитe дoкaзaтeлcтвeни мaтeриaли; умeниe зa прaвилнa квaлификaция нa знaчимитe фaкти и зaкoнocъoбрaзнo oпрeдeлянe нa прилoжимия зaкoн; пoзнaвaнe нa cъдeбнaтa прaктикa“, пише в писмото си Лозан Панов.

Защо председателят на ВКС едва сега се сети да поставя подобен род въпроси? Защо не ги постави, когато Прокурорската колегия към ВСС с пълно единодушие издигна кандидатурата на Иван Гешев? Защо мълча и когато министърът на правосъдието направи същата номинация? Навсякъде на снимки, публикувани в медиите, се вижда как Лозан Панов седи кротко свел глава между Сотир Цацаров и Данаил Кирилов.

Защо протестърската общност, след като толкова много се вълнува от избора на следващия главен прокурор, предложи тройкаджията по право - следователят Бойко Атанасов?

Отговор може да се открие и в една публикация на прокопиевия „Капитал“ – печатният партиен орган на протестърската общност. Още преди година – на 16 ноември, изданието на подсъдимия олигарх предупреждава, че „който управлява през 2019 г., ще участва в избора на заместник на Цацаров и разпределянето на скъпи поръчки от 10 милиарда лева“.

„Дългогодишните усилия по осигуряване на "тил" в съдебната власт ще кулминират в избора на нов главен прокурор. Този пост е ключов за всяко управление. Без него ГЕРБ ще бъде изключително уязвима… Без главен прокурор зад гърба си на управляващите няма да им е толкова лесно и с другият ключов процес през следващата година - разпределянето на рекордно много средства от бюджета и еврофондовете“, пишат прокопиевци и изреждат всички проекти, които не съвпадат с интересите на работодателя си и източника им на грантове „Америка за България“: АЕЦ „Белене“, „Турски поток“ и довършването на АМ „Струма“. От значение за общността е и дали ще има средства да се поръчва нова американска военна техника.

Явно преди година прокопиевите анализатори не са могли да предвидят как ще се развият нещата около номинацията на главен прокурор, но пък за сметка на това са си написали какво толкова ги тревожи: механизмите на управление и контрол, до които те нямат достъп,  работодателят – в същото време е обвинен в пране на пари от продажбата на акции от завод „Каолин“,  подсъдим за продажбата на 33% държавен дял на енергоразпределителното дружество EVN, по-късно обвинен и за разпространяването на фалшиви новини и внушения чрез изданията си.

Безспорно е проблем за Прокопиев, че делото му е прехвърлено на Специализираната прокуратура, т.е. на Иван Гешев. Безспорно е също така, че бизнес интересите му бяха сериозно засегнати, след като в края на 2017 г. Антикорупционната комисия наложи запор на негови имущество, акции и сметки за 200 милиона лева.

Днес „капиталците“ на Прокопиев излагат фактите от доклада за професионалните качества на Иван Гешев, оповестени от Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), като в същото време ги подценяват със съмненията си, че били „неясни“ и изказвайки субективното мнение, че „обявената статистика за неговата работа звучи внушително, но е безсмислена и безполезна“.

А според доклада на Комисията по атестирането и конкурсите, за 10 години като прокурор в

за десетгодишен период Иван Гешев е:

- постановил 2969 акта по преписки;

- изготвил общо 4218 постановления по досъдебни производства, в т.ч. писма и резолюции;

- постановил е 9 акта по международно правно сътрудничество по наказателни дела;

- внесъл в съда 230 прокурорски акта;

- взел участие в 711 съдебни заседания;

- по внесени от Гешев прокурорски актове са осъдени общо 233 лица.

Като добавка: едно от тези лица е и издателят на „Капитал“, който явно остава извън властовите механизми за разпределение на милиардите от новия програмен период на евросредствата.

Свързани статии (по етикет)

 • Проф. Стив Ханке: Приватизацията в България през 1997-2001 беше „мръсна“

  Проф. д-р Стив Ханке е професор по приложна икономика и създател и директор на Института за приложна икономика към Университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор. Той е също така старши експерт в базирания във Вашингтон институт „Катон“, старши съветник в Университета „Ренмин“ в Китай, както и специален съветник към Центъра за финансова стабилност в Ню Йорк. През 1998 г. той е обявен за един от 25-те най-влиятелни хора на света от World Trade Magazine.

  В миналото е бил старши икономист в Икономическия съвет на президента на САЩ Роналд Рейгън (1981-1982), старши съветник в Съвместния икономически комитет на Конгреса на САЩ (1984-1988), държавен съветник на Литва (1994-1996) и Черна гора (1999-2003).

  В България е известен като Бащата на валутния борд. От 1997 до 2001 беше съветник на тогавашния президент на България Петър Стоянов.

  Проф. Стив Ханке даде ексклузивно интервю за „Монитор“, което беше взето писмено

 • Докога и защо?

  Преди дни Съдийската колегия при Висшия съдебен съвет излезе с декларация по повод сигнали за въздействие върху независимостта на съдиите Владислава Цариградска, Антоанета Симеонова, Райна Мартинова и Цветко Лазаров

 • Иван Гешев към ВМРО и Каракачанов: Не ме интересува какви политически интереси съм засегнал!

  Думите му са по повод твърденията на ВМРО, че се правят излишно показни арести. Гешев допълни, че ако се установят данни за извършени престъпления, се придпреиемат действия независимо дали става въпрос за Гергов или някой друг

Оставете коментар

baner

 FB banner