Неделя, 26 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 26 Януари 2020
Цацаров обяснява пред ресорната комисия за ефира на БНР

Цацаров обяснява пред ресорната комисия за ефира на БНР

Припомняме, че Съветът за електронни медии е наложил на БНР санкции в размер на 7000 лева заради нарушаване на индивидуалната лицензия и 20 000 лева за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация

БНР преживява криза. Това констатира председателят на временната анкетна комисия по проблема със спирането на ефира на националното радио Тома Биков от ГЕРБ.

Днес се проведе първото заседание на комисията, на която бяха приети процедурните правила, по които тя ще работи. Биков предложи комисията да направи анализ на медийното законодателство и доколко то е предпоставка за случилото се. Иначе подчерта, че комисията няма да издава присъди и няма да прави разследване.

Прието бе правилото за стандартен кворум. Следващото заседание ще е в четвъртък .

Също така следващата седмица ще бъде изслушан главният прокурор Сотир Цацаров за разследването каква е причината за спирането на излъчването на БНР.

Припомняме, че Съветът за електронни медии е наложил на БНР санкции в размер на 7000 лева заради нарушаване на индивидуалната лицензия и 20 000 лева за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация.

След това от БНР заявиха, че ще обжалват глобите.

Причината на скандала между СЕМ и БНР е напрежението в колектива, след отстраняването от ресора й и после връщането й на работа на репортера Силвия Великова, но и заради безпрецедентното спиране на сигнала на Българското национално радио за 5 часа с аргумент техническа профилактика. За спирането бе обвинен служител от техническия състав.

От СЕМ сезираха и прокуратурата по случая, а ДАНС, СЕМ и КРС започнаха проверка на радиото по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. По-късно бе обявено, че ДАНС е приключила с работата си там. Резултат от прокуратурата все още няма, въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не се е налагало профилактика на БНР.

Междувременно депутатите сформираха временна анкетна комисия.

Източник: News.bg

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner