Петък, 28 Февруари 2020

ndt banner2

Петък, 28 Февруари 2020

Фрийман не се яви пред ВКС. Не искал да го съди Народен съд

Фрийман не се яви пред ВКС. Не искал да го съди Народен съд

ВКС разгледа делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман. Самият австралиец не бе в съдебната зала, защото макар и да бил убеден левичар, не искал да го съди Народния съд.

Съдът разгледа днес сутринта делото и искането на Цацаров, и сега трябва да се произнесе в срок, който на практика не е определен в закона, защото няма разписана процедура по обжалване или възобновяване на процедури по условно предсрочно освобождаване пред ВКС. От ВКС обявиха, че ще има произнасяне в двумесечен срок.

Върховният касационен съд (ВКС) разгледа искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде възобновено делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Заради "високия обществен интерес", то беше изтеглено с две седмици по-рано от предварително обявената дата - 23 октомври.

Съдът разгледа днес сутринта делото и искането на Цацаров, и сега трябва да се произнесе в срок, който на практика не е определен в закона, защото няма разписана процедура по обжалване или възобновяване на процедури по условно предсрочно освобождаване пред ВКС. От ВКС обявиха, че ще има произнасяне в двумесечен срок.

Първо се очаква решение изобщо по допустимостта на искането на главния прокурор. Ако то бъде допуснато, то тагава съдът трябва да се произнесе по същество дали делото по процедурата за условно предсрочно освобождаване да бъде възобновено.

Не става ясно дали преди това ще има произнасяне на ВКС по искането на Цацаров за спиране на пускането на Полфриймън от затвора, до произнасянето за възобновяването.

Самият Джок Полфрийман не бе в съдебната зала. Адвокатът на Полфриймън Калин Ангелов обяви, че неговият клиент му е казал, че отказва да дойде в залата, защото "макар и да бил убеден левичар, не искал да го съди Народния съд". Присъства обаче посланикът на Австралия в Гърция, който ще следи делото. На делото бяха и няколко екипа от австралийски медии. Както вече "Сега" разказа, случаят е на път да предизвика и дипломатически скандал. Заради него, австралийската външна министърка излезе с остра позиция и с настояване Полфриймън да бъде освободен в изпълнение на съдебното решение на българския съд.

Освобождаването на австралиеца шест години и десет месеца преди края на 20-годишната му присъда за убийството на студента Андрей Монов предизвика обществена, политическа и експерта дискусия.

Определението на апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева беше коментирано в парламента, във Висшия съдебен съвет и на улицата, включително с обидни определения и заплахи, особено към Калпакчиев и Иванова, разказва БНР. Именно заради тяхното участие в съдебния състав Сотир Цацаров прати окончателното определение във Върховния касационен съд.

Сотир Цацаров иска преразглеждане на казуса, защото е финализиран с определение, а не с решение, и защото, според него, съдиите Калпакчиев и Иванова е трябвало да се отведат от делото заради лични връзки с Българския хелзинкски комитет, чийто председател Красимир Кънев пък е написал положителна характеристика за Полфрийман. 

Освен заради високия обществен отзвук, но и защото, макар и освободен, Джок Полфрийман не може да напусне дома за чужденци в Бусманци, делото за предсрочното освобождаване беше пренасрочено за днес.

Недоволни от решението на Софийския апелативен съд ВМРО организираха протест пред Съдебната палата, който протече паралелно със съдебното заседание, което преминава при голям медиен интерес. 

Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. От тях излежа 12, след което беше пуснат  предсрочно от тричленен състав на Софийския Апелативен съд, председателстван от съдия Калин Калпакчиев с мотива, че се е поправил докато е излежавал присъдата. Решението на съда предизвика вълна от възмущение в българското общество.

Източник: "Сега"

Свързани статии (по етикет)

  • Докога и защо?

    Преди дни Съдийската колегия при Висшия съдебен съвет излезе с декларация по повод сигнали за въздействие върху независимостта на съдиите Владислава Цариградска, Антоанета Симеонова, Райна Мартинова и Цветко Лазаров

  • Белгиец осъди парламента и съда в Сливница да му платят близо 400 000 лева

    Белгиецът Октай Екици осъди Народното събрание и районния съд в Сливница да му платят обезщетение от 393 000 лева за допуснато от тях нарушение на правото на Европейския съюз (ЕС), тъй като преди 3 години е бил осъден условно, че не е декларирал сумата на границата, а освен това парите са били отнети в полза на държавата, съобщи "Лекс"

  • Спецсъдът решава дали да пусне Нено Димов на свобода

    Днес Апелативният спецсъд ще разгледа жалбата на бившия еко министър Нено Димов да излезе на свобода

Оставете коментар

baner

 FB banner