Понеделник, 17 Февруари 2020

ndt banner2

Понеделник, 17 Февруари 2020

Екатерина Захариева: Подкрепяме европейската перспектива на Северна Македония, тя е гаранция за демокрация, сигурност и стабилност на нашите съседи

Екатерина Захариева: Подкрепяме европейската перспектива на Северна Македония, тя е гаранция за демокрация, сигурност и стабилност на нашите съседи

България ще подкрепи започването на преговори, тя ще подкрепи и организирането и провеждането на първата междуправителствена конференция, заяви министърът на външните работи

Подкрепяме европейската перспектива на Северна Македония, тя е гаранция за демокрация, сигурност и стабилност на нашите съседи.

В същото време, тя не трябва да се използва за предаване на европейска легитимност на антибългарската кампания, за насаждане на югославската титова идеология, на една тоталитарна идеология. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в "Лице в лице" на Би Ти Ви.

България ще подкрепи започването на преговори, тя ще подкрепи и организирането и провеждането на първата междуправителствена конференция, заяви тя.

Като условия, за да подкрепи страната ни присъединяването на Северна Македония към ЕС, Захариева изброи прекратяване на всякакви претенции за каквито и да било малцинства в България, заличаване от табели на антибългарска, насаждаща омраза идеология, спиране на езика на омразата, поемане на ясни ангажименти за отразяване на постигнатото в техните учебни материали.

"По отношение на Северна Македония българската дипломация трябва да е балансирана и мъдра", заяви Захариева.

"Българинът, който беше ранен в германския град Лимбург, е добре. По негово искане няма да обявим повече данни за него. Добре е, минал е за кратко проверка и преглед през болнично заведение и е добре. Той не се е свързал с нашето консулство. Очевидно не е имал нужда. Полицията в Германия не желае да съобщава лични данни, защото все пак той има право да откаже да бъде под светлината на прожекторите.", каза Захариева.

По казуса Полфрийман тя заяви: "Това е консулски и съдебен казус. Изчаква се решението. Не бива това да влияе на двустранните отношения на България и Австралия. нека да оставим българската съдебна система да си свърши работата. В този момент, докато съдът не се произнесе, Полфрийман не може да напусне страната", потвърди тя.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner