Сряда, 29 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 29 Януари 2020
Предупредителна стачка ще проведат социалните работници в цялата страна

Предупредителна стачка ще проведат социалните работници в цялата страна

Между 10 и 11 часа днес няма да работят 35 дирекции "Социално подпомагане"

Социални работници от 35 дирекции "Социално подпомагане" в цялата страна ще проведат едночасова предупредителна стачка днес от 10 до 11 часа, съобщава БНР.

До днес работещите в тези 35 дирекции протестираха символично. Председателят на синдиката към КТ "Подкрепа" Кремена Атанасова обясни:

“Проблемите на социалните работници са големи и се коренят години назад във времето. Исканията на колегите са за 40% увеличение на основната работна заплата. Тъй като в момента те биват назначавани с брутна заплата в размер на 650 лв".

Социалните работници от Пловдив и областта ще се включат в Националния едночасов протест, който е насочен и срещу лошите условия на труд в системата.
Исканията, които издигат протестиращите са седем, заяви Марияна Георгиева от КТ "Подкрепа" в Пловдив:

"Това са тези, които работят с хората с увреждания, децата в риск, самотните възрастни хора, хората с доходи под прага на бедността".

Социалните работници настояват още средствата за работно облекло да не са по-малко от 450 лева годишно. Сред другите искания са оценка на извършената работа след съгласие на синдикатите и работодателите, а също назначаване на служители само с бакалавърска степен.

Почти всички социални работници в Бургас ще излязат в предупредителна стачка.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

За час 66 от всичките 89 служители ще спрат да обслужват клиенти. Красимир Миланов, председател на синдикалната структура на КТ "Подкрепа" в дирекцията в града, коментира:

“Работата е тежка, има много голямо текучество. Особено в “Закрила на детето“ постоянно хората напускат, защото заплатите са малки. Назначават новите служители с 600 лв. и след половин година им дават още 60 и стават 660 лв. Младите колежки взимат някъде около 510 лв. Ако няма кой да ги издържа, никой не седи. Ние сме само двама мъже социални работници в цялата дирекция и то защото жените ни издържат“.

Василка Стоименова - председател на синдикалната секция към КТ "Подкрепа" в Дирекция "Социално подпомагане" - Велико Търново, заяви:

"Министърът очевидно е безсилен в работата с народните представители. Чрез министъра на финансите той е направил предложение за още 5% увеличение на бюджетната рамка на социалното министерство за работни заплати, но е останало само искането и на първо четене това увеличение не е прието. Ние с този едночасов предупредителен протест не фокусираме вниманието на министъра, а искаме да привлечем вниманието на народните представители, ако благоволят - въпрос на добра воля е. 5% в паричен израз са 5 млн. Ние ще настояваме за минимална заплата за длъжността от 1000 лв.".

Социалните работници във Велико Търново са склонни на радикални действия: "Ефективна стачка без компромиси. Няма друг вариант явно. Евентуално 24-часова стачка ще е следващата стъпка".

Подкрепа от ВМРО
„Тези 5%, които министър Бисер Петков би искал от НС, предполагам, че цялата ни група „Обединени патриоти“ ще подкрепи безапелационно. Трябва да бъдат увеличени заплатите на тези служители“, декларира в предаването „Преди всички“ д-р Калин Поповски – зам.-председател на социалната комисия в Народното събрание и депутат от ВМРО.

„Второ четене е точно мястото, където се коментират пропорциите и детайлите на самия закон. Предполагам, че цялата наша група, а може би и колегите от ГЕРБ, ще подкрепи министър Петков за тези 5 млн. лв. Тези хора наистина работят при недобри условия, работят години на ниски доходи. Те заслужават добро отношение на държавата към тях“, коментира д-р Поповски. Той обяви, че ще им помогне и в класификатора на длъжностите да има също промени.

Свързани статии (по етикет)

  • Бизнесът иска по-малко бюрокрация при наемане на чуждестранни работници

    Облекчаване на вноса на чуждестранни работници и специалисти чрез издаване на карта за достъп до българския трудов пазар и разширяване на функциите на Агенцията по заетостта като доставчик на човешки ресурси от трети страни за нуждите на българската икономика – за това продължават да настояват от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)

  • „Алиталия“ отмени 139 полета заради стачка

    Италианската компания „Алиталия“ отмени 139 полета днес поради четиричасова стачка на авиодиспечерите. Авиокомпанията публикува съответните данни на своя уебсайт, съобщава БНТ

  • Френските железници са загубили 600 млн. евро от стачката

    Стачката, затрудняваща силно железопътния трафик във Франция от 5 декември, вече е нанесла загуби за около 600 милиона евро на държавната жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF), обяви днес директорът на железниците Жан-Пиер Фаранду, цитиран от Франс прес и ТАСС

Оставете коментар

baner

 FB banner