Неделя, 26 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 26 Януари 2020
Лозан Панов поиска разследване за политическо влияние върху ВСС

Лозан Панов поиска разследване за политическо влияние върху ВСС

Лозан Панов заяви, че във ВСС трябва да има парламентарна квота, но въпросът е в баланса: коя от двете квоти – професионална или парламентарна, ще има превес

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска да се разследват оповестените от премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров данни за търговия с влияние върху членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Повод за днешния призив на Панов беше казаното от премиера пред бТВ, че лично го е подкрепил навремето. Според Борисов шефът на ВКС нямало да стане съдия, ако не го е подкрепил с парламентарната си група. "Ами, естествено" отговори премиерът на въпрос дали е казал на парламентарната квота да гласува за Панов.

„Слушах интервюто на министър-председателя. В рамките на няколко седмици и главният прокурор, и министър-председателят оповестяват данни за търговия с влияние. Главният прокурор каза, че изборите за висши длъжности в съдебната система се извършват в други две сгради, а премиерът призна, че оказва влияние върху един такъв избор. Ще ви припомня един друг казус – „Яневагейт“ и записите на разговорите между бивш председател на Софийския градски съд и редови съдия (Владимира Янева и Румяна Ченалова). Тогава отново главните герои бяха министър-председател и главен прокурор. Този път обаче самите те оповестяват данни за търговия с влияние. Въпросът, който задавам, е къде са разследващите органи", коментира Панов.

Лозан Панов заяви, че във ВСС трябва да има парламентарна квота, но въпросът е в баланса: коя от двете квоти – професионална или парламентарна, ще има превес. 

Председателят на ВКС коментира и идеята 2/3 от прокурорската колегия да избира независим прокурор, който да разследва главния прокурор, лансирана от Борисов вчера. Панов каза, че все още се чака становището на Венецианската комисия, а то е важно, защото вероятно ще бъде основа за дебат и законодателни промени.

„Звучи странно назначаването на независим прокурор, разследващ главния прокурор, който да се избира от 2/3 от прокурорската колегия. Доколко независим ще бъде той, след като изборът ще бъде осъществен от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор?", каза още Панов.

Снимка: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner