Неделя, 19 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 19 Януари 2020
Автобусните превозвачи ще протестират символично от утре

Автобусните превозвачи ще протестират символично от утре

Автобусните превозвачи от утре - 13 декември, ще протестират символично срещу липсата на законодателна инициатива на държавните институции за решаването на проблемите в бранша, а на 13 януари се очаква протестът да стане ефективен с преустановяване на превозите по населените места

Всички автобусни фирми, без общинските, в около 35 населени места, са заявили готовност да поставят на колите утре протестни плакати, обясни пред журналисти председателят на Управителния съвет Конфедерация на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. Конфедерацията е организатор на форум по транспортната политика във връзка с въвеждането на тол системата.

Автобусните превозвачи очакват до 13 януари да бъдат приети от НС промените в Закона за автомобилните превози, да бъде инкриминирано деянието нерегламентиран превоз на пътници и да бъде разписана пътна карта за решаването на въпросите, свързани с тол системата и "бонус-малус" системата. По думите на Милтенова до 13 януари би трябвало и пътната агенция да е наясно с тарифите, които ще се събират, защото от март тол системата трябва да стартира.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Подложени сме на дискриминация от страна на държавата, защото сме лишени от възможността да бъдем бенефициенти по програми на ЕС, което е възможно само за общинските предприятия, каза Милтенова по време на форума и посочи, че много от тези предприятия са създадени като "кухи" структури с единствена цел - да се получи еврофинансиране. В големите градове, където вече са изградени интегрираните градски схеми, оперират само общинските предприятия, допълни тя. Милтенова напомни, че в началото на годината на среща с премиера, министрите на транспорта и на финансите са били поети ангажименти към бранша за справяне с нерегламентирания превоз на пътници, за нова нормативна база - промени в Закона за автомобилните превози и ресорни наредби, но, по думите на Милтенова, към днешна дата все още нищо от това не е постигнато и финализирано. Тя изтъкна, че на среща вчера с транспортния министър браншът е получил уверения, че следващата седмица законопроектът ще бъде внесен в МС, а браншът настоява до 13 януари той да бъде приет от НС. В този срок се иска да бъде изпълнено искането на бранша за криминализиране на нерегламентираните превози на пътници.

Допълнително възникнали проблеми пред бранша са свързани с въвеждането на тол системата, и системата "бонус малус", като за последната Милтенова каза, че ресорният министър вчера е уверил бранша, че ще започнат нови консултации. Тя изтъкна, че за бранша единственото приемливо е "бонус малус" да бъде обвързан само с причинени щети.

Милтенова каза, че по тол системата продължават разговорите, за да се постигнат приемливи условия, при които бизнесът да не фалира, а населените места да не остават без транспорт. Тя напомни, че е бил поет ангажимент от ресорните институции да се работи по въпроса, автобусните превозвачи, които извършват превози по редовни линии, да бъдат на нулева ставка, а за останалите, които извършват случайни и специализирани превози, да има възможност за плавен преход от винетната към тол системата, за да не се увеличат разходите в пъти.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner