Четвъртък, 27 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 27 Февруари 2020

Врачанският съд определи най-тежката мярка за задържане под стража за 17-годишния младеж

Врачанският съд определи най-тежката мярка за задържане под стража за 17-годишния младеж

Днешното определение на Врачанския окръжен съд може да бъде обжалвано и протестирано в тридневен срок пред Софийския апелативен съд

Врачанският окръжен съд днес определи най-тежката мярка за неотклонение постоянно задържане под стража за 17-годишния младеж, обвинен в убийството на 18-годишната А. Р. от село Галиче. Това съобщиха от пресцентъра Окръжен съд - Враца, цитиран от Агенция "Фокус".

Съдът прецени, че случаят е изключителен и са налице и трите основания за прилагане на тази мярка. От събраните до момента доказателства и направените от обвиняемия самопризнания може да се направи обосновано предположение, че именно той е извършителят на тежкото умишлено престъпление. Наказанието за извършеното от непълнолетния престъпление е от 5 до 12 години „лишаване от свобода“.

Заедно с това съдът отчита, че има реалната опасност обвиняемият да се укрие, тъй като има близки, които живеят в чужбина. Той може да извърши и друго престъпление, защото макар и да е непълнолетен, вече е бил осъждан за две престъпления, включително с наказанието „лишаване от свобода“.

В съдебната зала 17-годишният обвиняем днес заяви: „Разкайвам се за извършеното и много съжалявам“. Служебният му защитник не поиска за него по-лека мярка за неотклонение. Основният мотив на адвоката бе, че с тази мярка ще се предотврати ескалацията на общественото напрежение и ще бъдат защитени правата на обвиняемия. Такова беше и становището на обвиняемия.

Днешното определение на Врачанския окръжен съд може да бъде обжалвано и протестирано в тридневен срок пред Софийския апелативен съд.

Убийството на 18-годишната Андреа стана в нощта срещу 11 януари. Тялото на момичето беше намерено в бащината й къща. Случаят предизвика обществено недоволство и сериозно напрежение във врачанското село. Хората настояват за ревизия на закона по отношение на предумишлените престъпления, извършени от малолетни при условията на рецедив и особена жестокост, какъвто е конкретният случай.

Свързани статии (по етикет)

  • Васил Божков и главният акционер в Левски обжалват задържането си

    Апелативният специализиран съд заседава по искането на Васил Божков и съдружника му Георги Попов, собственик на над 80% от акциите на футболния клуб Левски, срещу прокурорското постановление за задържането им за 72 часа. Мярката беше постановена заради обвинението срещу хазартния бос за ръководител на организирана група, а на Попов - за участник в нея

  • Докога и защо?

    Преди дни Съдийската колегия при Висшия съдебен съвет излезе с декларация по повод сигнали за въздействие върху независимостта на съдиите Владислава Цариградска, Антоанета Симеонова, Райна Мартинова и Цветко Лазаров

  • Над 1 кг наркотици са иззети в "Студентски град"

    Задържани са двама души непосредствено след сделка - 22-годишен мъж от Видин и 26-годишен от Благоевград

Оставете коментар

baner

 FB banner