Четвъртък, 27 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 27 Февруари 2020

Столичният общински съвет одобри доклада за водоподаването от София до Перник

Столичният общински съвет одобри доклада за водоподаването от София до Перник

В интервю сутринта столичният кмет Йорданка Фандъкова успокои софиянци, че риск за водоподаването в града не съществува и, че капацитетът на язовирите „Бели Искър“ и „Искър“ е достатъчен, за да обезпечи питейно-битовите нужди на гражданите години напред

Столичният общински съвет одобри доклада за водоподаването от София до Перник с 56 гласа „за“ и 1 „въздържал се“, предаде Агенция „Фокус“.

През вчерашния ден по темата заседаваха три комисии на СОС: тази по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, по икономика и собственост и по финанси и бюджет. Те позволиха подаването на вода към Перник през водоснабдителната система на София.

На 23 януари министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че Министерският съвет е взел решение, с което го е упълномощило чрез писмо да поиска от СОС съгласие водопреносната мрежа на София да се използва за доставки на вода за Перник.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Идеята на управляващите е да се изгради помпена станция и 13.5 км водопровод между София и Перник. Той трябва да се захранва от яз. "Бели Искър", от който се осигуряват 25% от водата за София.

Основното притеснение по време на вчерашните обсъждания беше свързано със състоянието на Рилския водопровод и дали той би издържал допълнително налягане, когато през него тръгне и водата за перничани. Авария на водопровода би означавала, че вода няма да има както на места в София, така и в Перник.

В интервю сутринта столичният кмет Йорданка Фандъкова успокои софиянци, че риск за водоподаването в града не съществува и, че капацитетът на язовирите „Бели Искър“ и „Искър“ е достатъчен, за да обезпечи питейно-битовите нужди на гражданите години напред.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner