Петък, 28 Февруари 2020

ndt banner2

Петък, 28 Февруари 2020

Язовир "Огоста" се превърна в атракция след разкриване на странни находки по дъното

Язовир "Огоста" се превърна в атракция след разкриване на странни находки по дъното

Водата се е отдръпнала и на много места са се показали острови и полуострови, образували са се малки езерца, в които рибари хвърлят въдици по цял ден

Ниското ниво на язовир "Огоста", причинено от липсата на валежи в региона, многото риба във водохранилището и успешната борба с бракониерите на риба в язовира го превърнаха в туристическа атракция и той ежедневно се посещава от много хора от цялата страна, заяви областният управител на Монтана Росен Белчев, цитиран от БТА.

В момента в язовира има 152 милиона кубически метра вода, а максималният му обем е 505 млн. куб. м. Водата се е отдръпнала и на много места са се показали острови и полуострови, образували са се малки езерца, в които рибари хвърлят въдици по цял ден.

В края на язовира от водата е изплувала черквата на село Живовци, което заедно със съседното село Калиманци е останало под вода при строежа на язовира през 1985 година.

Image result for язовир огоста находки

Седмици преди това на пoвърхнocттa му се появи странна железна машина. За нея вече се носят легенди Eдни oприличaвaт мaшинaтa нa тaнк и cмятaт, чe e зaбрaвeн пo врeмe нa вoeннo учeниe, други пък вярвaт, чe e трaктoр, или бaгeр, зaбрaвeн при cтрoeжa нa язoвирa. Нa трeти гoлямoтo жeлязo нaпoмня нa бeтoнoбъркaчкa.

Снимка: Vesa Ivanova 

От водата стърчат стълбове от някогашната електропреносна мрежа на двете села, туристи намират дори изоставени при сторителството багери и други находки. Заради това по бреговете на язовир "Огоста", който е вторият по големина у нас след язовир "Искър", ежедневно се разходжат много хора, а през почивните дни напливът е още по-голям - едни да хвърлят въдици в язовира, а други да разгледат, коментира Белчев.

Областният управител припомни, че язовир "Огоста" е изгреден преди повече от 30 години с цел напояване на земеделски земи, риболов и производство на електроенергия. През последните години много малка част от него се използва за напояване, заради маловодието електроцентралите по стената му често спират, както е и в момента, но риболовът се радва на голяма популярност и привлича любители от цялата страна.

Язовир "Огоста" е забранен за промишлен риболов с мрежи, но любителският риболов с въдици се практикува ежедневно. Заради успешните акции на местния клон на Изпълнителната агенция по рибарство и аквукултури, полицията и местното сдружение на риболовците, през последните години бракониерските набези в язовира са пресечени и количеството на рибата в него е много голямо, заяви Росен Белчев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner