Теменужка Петкова: Разпоредих извънредна проверка на енергийните обекти на ЧЕЗ в Мездра и Враца

Теменужка Петкова: Разпоредих извънредна проверка на енергийните обекти на ЧЕЗ в Мездра и Враца

Тя отговори в парламентарния контрол на въпроси от БСП за контрола на инвестиционната дейност и ремонтните работи на дружеството

Разпоредих извънредна проверка за техническото състояние на енергийните обекти на ЧЕЗ в Мездра и Враца, следващата седмица такава ще има в Троян и Ловеч.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутите от БСП Валентина Найденова и Милко Недялков за политиката на Министерство на енергетиката по контрола на инвестиционната дейност и ремонтните работи на дружество "ЧЕЗ-България" АД, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Министърът на енергетиката провежда предварителен текущ и последващ контрол на техническото състояние и експлоатацията на енергиените обекти. Във връзка с регистрираните аварии и прекъсвания на електрозахранването, свързани с усложнената метеорологична обстановка на 5 и 6 февруари тази година, на лицензионната територия на ЧЕЗ „Разпределение“ с моя заповед разпоредих извършването на извънредна проверка относно техническото състояние на енергийните обекти на електроразпределителното дружество в оперативни центрове „Мездра“ и „Враца“, каза още Петкова.
Тя уточни, че проверката е обхванала качеството на техническата експлоатация на съоръжението в съответствие с действащата нормативна уредба.

„Установено е, че на територията на общините Враца, Мездра и Роман вследствие на мокрия сняг са счупени, наклонени, усукани и изкривени 22 броя стоманено-решетъчни стълба от мрежа „Средно напрежение“ и 113 броя стоманено-бетонни стълба от мрежа „ниско напрежение“. Има и скъсани въздушни електропроводи“, допълни министърът.
Тя уточни, че за резултатите от проверката ще бъде съставен констативен протокол. „На ЧЕЗ „Разпределение“ ще бъдат дадени задължителни предписания със срок за изпълнение и отстраняване на констатираните нередности по електроразпределителната мрежа „ниско“ и „средно напрежение“. Следващата седмица такава извънредна проверка ще бъде извършена относно техническото състояние на ЧЕЗ „Разпределение“ в оперативен център „Троян“ и „Ловеч“.

Тя уточни, че по отношение на политиката на Министерството по контрола на инвестиционната дейност на електроразпределителните дружества, тя уточни, че КЕВР утвърждава размера на инвестициите за регулаторния период, които следва да изпълнят.

„Инвестициите за подобряване на качеството на електрическата енергия, сигурността и безопасността на електроразпределителната мрежа са наложителни от гледна точка на изпълнение на лицензионните и договорните задължения на дружествата“, допълни още министърът на енергетиката.

Оставете коментар