Росен Желязков: Откри се процедура за концесионер на летище "Пловдив"

Росен Желязков: Откри се процедура за концесионер на летище "Пловдив"

Инвестициите, които се очакват, трябва да бъдат не по-малко от 100 милиона лева. По думите му, летището ще допринесе за развитието на транспортната свързаност в региона

Откри се процедура за определяне на концесионер за концесия за строителство на обект гражданско летище за обществено ползване „Пловдив“. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на редовното правителствено заседание, предаде Агенция „Фокус“.

„То ще бъде по подобие на процедурата за летище „София“, с цялостна информация, нарочна уеб страница, въпроси и отговори на потенциални инвеститори, пълна прозрачност“, обясни той.

Минималните изисквания към участниците са практически опит в експлоатацията на международно летище с пътникопоток не по-малък от 450 000 пътници на годишна база в рамките на не по-малко от 5 години през изминалите 10. Основният капитал на участниците трябва да бъде не по-малко от 1 милион лева, а размерът на пазарната стойност на дълготрайните материални активи да не е по-малък от 40 милиона лева.

„Трябва да са съфинансирали поне един проект, чиято стойност надвишава 10 милиона лева през последните 10 години и да имат опит и при привличането на финансови средства“, допълни Желязков.

Инвестициите, които се очакват, трябва да бъдат не по-малко от 100 милиона лева. По думите му, летището ще допринесе за развитието на транспортната свързаност в региона.

Оставете коментар