Ген. Венцислав Мутафчийски: Вече 201 са заразените с коронавирус у нас

Ген. Венцислав Мутафчийски: Вече 201 са заразените с коронавирус у нас

Той посочи, че метеорологичните условия навън не се отразяват на разпространението на вируса

Броят на заразените с COVID-19 у нас достигна 201. Това съобщи шефът на Оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски на редовен брифинг във ВМА.

11 са новите регистрирани със заразата за деня. Новите населени места, които се добавят към географията на коронавируса у нас, са Дупница и Пазарджик. В Дупница има 1 пациент, в Пазарджик - двама, които са семейство, в Добрич - още 1. Останалите 7 са в София.

Той посочи, че метеорологичните условия навън не се отразяват на разпространението на вируса.

"Никой не е казвал на бензиностанциите да затворят тоалетните си. Напротив, хубаво е хората да влизат вътре и да измиват ръцете си. Доказано е, че в тоалетните коронавирусът остава на 100%", каза още той.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Попитан дали отговаря на истината информацията, че загуба на вкус и мирис са първите симптоми на опасната зараза, той посочи, че никъде не е попадал на подобни данни. По думите досегашните изследванията сочат, че първите симптоми на COVID-19 са температура, отпадналост, суха кашлица, задух, чувство на натиск в гърдите и в много малък процент – диария.

"В село до Плевен възрастен мъж е мислил, че се е изпотил от селскостопанската работа, която е вършил. Оказало се е обаче, че е с коронавирус", посочи ген. Мутафчийски.

Имаме двама критично болни, които са в "Пирогов", а се подобряват онези 8, които са на възраст от 20 до 49 г.

Мутафчийски съобщи и за още дарения за кризисния щаб - по 200 000 лева са дарили Българската банка за развитие и БЕХ.

"Сега ще препоръчаме на министъра на здравеопазването да издаде заповед всички болници, без значение на собствеността им, да приготвят по едно отделение, оборудвано и за реанимация, защото случаите настъпват, обяви още шефът на кризисния щаб. Към момента леглата, първоначално определени за пациенти с коронавирус, на запълнени с пълен капацитет.

Ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че все още не е насрочена среща на кризисния щаб със Светия синод.

"Може би ще помолим Томислав Дончев или друг вицепремиер да направи тази среща", заяви ръководителят на Националния оперативен щаб.

Очаквайте подробности!

Източник: Dariknews.bg

Оставете коментар