Вторник, 18 Февруари 2020

ndt banner2

Вторник, 18 Февруари 2020

Холивуд, благодаря ви за пушенето!

Холивуд, благодаря ви за пушенето!

Някои от най-емблематичните сцени в световното кино нямаше да са същите без цигарите и дима

Световната здравна организация захапа Холивуд за цигарите. На филмите, в които ясно се виждало, че героите пушат трябвало да има червена точка, защото малките зрители взимали пример от големия екран и оставяли вредния навик да ги повлече. Ако, също като ресторантите, масовите филми започнат да се делят за пушачи и за непушачи, в забранения списък изненадващо ще попаднат романтични комедии като „Бриджит Джоунс“ и екшъни като „Трансформърс“ и „Железният човек“. Историите в тези продукции няма с какво да увредят съзнанието на подрастващите, но малките зрители няма как да ги гледат, защото героите (включително и роботите) пушат… от време навреме.

Цигарите и Холивуд са така органично свързани, че ако тютюнът се изтръгне от киното, то ще осакатее. Дали двамата Корлеоне в „Кръстникът“ щяха да изглеждат толкова автентични без цигарен дим около себе си? Дали Клинт Ийстуд щеше да е толкова убедителен в уестърна „Добрият, лошият и злият“? А „Казабланка“ щеше ли да стане вечната класика, която е, без цигарата в устата на Хъмфри Богарт?

Може би, за да затвърди мястото на цигарата на големия екран, през 2005 г. излезе сатиричната драма „Благодаря ви за пушенето“. В нея Аарън Екхарт влезе в ролята на представител на голяма тютюнева компания, който се опитва да „оневини“ пушенето за повишените случаи на заболели от рак на белите дробове. Филмът се прие едновременно с критика за тематиката и с въодушевление за смелостта да се говори за пушенето по различен от общоприетия начин.

Макар и през последните години тютюневият дим да не е толкова голяма част от седмото изкуство, все пак продължава да е важен компонент. Под една или друга форма пушенето се прокрадва в различни по тематика, жанр и послание филми – от тревата във „Вълкът от Уолстрийт“ до дългите лули във „Властелинът на пръстените“.

Ето някои от най-емблематичните филми, които нямаше да са същите без цигарите:

„Боен клуб“

 

„Тренировъчен ден“

 

„Първичен инстинкт“

 

„Доктор Но“

 

„Закуска в Тифани“

 

„Властелинът на пръстените“

 

„Страх и омраза в Лас Вегас“

 

„Животът е хубав“

 

„Джанго без окови“

 

„Лека нощ и късмет“

 

„Добрият, лошият и злият“

 

„Казабланка“

„Луди години“

 

„Вълкът от Уолстрийт“

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner