Вторник, 18 Февруари 2020

ndt banner2

Вторник, 18 Февруари 2020

„Ню Бояна“ подготвя наши сценаристи за Холивуд

„Ню Бояна“ подготвя наши сценаристи за Холивуд

Голан Рамраз, работил по „Мистър и мисис Смит“, ще преподава тънкостите на писането за кино

В столичното студио „Ню Бояна“ започват подготовката на втория майсторски клас по драматургия. Почти два месеца бъдещите сценаристи ще усвояват ключовите моменти от създаването на добър текст, а техен ментор ще бъде британският сценарист Голан Рамраз, работил по „Мистър и мисис Смит“.

Филмовото училище на Ню Бояна отвори врати в началото на 2015-та година и може да се похвали с добър успех. Над 100 студенти, предимно от България, се обучаваха в практически умения за работа в киноиндустрията. И миналата година училището започна с курс по драматургия. Завършилите участници работиха по своите сценарии за пълнометражни проекти и успяха да вникнат в правилата за писане на завладяващи истории. След края на курса международно жури избра един от сценариите, който бе заснет от студентите в следващия етап на училището и в момента се финализира в пост-продукция.

Вълнуващи изненади очакват и бъдещите курсанти в Киноцентъра. Сред тях са интересни срещи с водещи професионалисти от световната кино индустрия, възможност за важни контакти с продуценти и режисьори, както и незаменим шанс да надникнат зад кулисите на кино магията, която се случва в най-голямото филмово студио в Източна Европа.

Тази година курсът започва на 29 февруари и ще продължи до 21 април. Часовете на обучение ще са гъвкави, така че да са удобни и за хората, които работят или учат. Лекциите ще се провеждат в три дни от седмицата – понеделник, сряда и петък, като другите два ще са предоставени за самостоятелна работа върху сценарния проект, с постоянна насока и съвети от ментора.

Докато е у нас Рамраз ще използва момента да нанесе последни щрихи в сценария си за българския цар. Както преди време шефът на киноцентъра разкри, професори от Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще бъдат консултанти по текста. За режисьор на историческата продукция, която разглежда отношенията на царя с папа Инокентий III по време на Четвъртия кръстоносен поход, е поканен холивудският ас Мел Гибсън. Засега все още не е потвърдено дали актьорът се е съгласил.

Всички, които имат желание да се включат в курса могат да изпратят автобиография и кратко писмо на английски език, с отговор на въпроса защо искат да бъдат част от вълнуващото преживяване. Мейлът за изпращане на документите е: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner