Понеделник, 19 Ноември 2018
Понеделник, 19 Ноември 2018

Софийската опера посреща гости от цял свят за своя Вагнеров фестивал

Софийската опера посреща гости от цял свят за своя Вагнеров фестивал

Прочутата в цял свят тетралогия се играе за последен път в Софийската опера

Почитатели на творчеството на германския композитор Рихард Вагнер от целия свят се стичат в София за тазгодишния Вагнеров фестивал на Софийската опера.

В първия ни оперен театър ще бъде изпълнена за шести път прочутата тетралогия от четири опери на Вагнер "Пръстенът на нибелунга". 

Фестивалът започва днес, съобщават от музикалната институция. Прочутата в цял свят тетралогия се играе за последен път в Софийската опера. 

Вагнерианци от Австралия, Австрия, Великобритания, Германия, Нова Зеландия, Русия, САЩ, Швеция и други страни пристигнаха за събитието в София.

След забележителния си гастрол в Болшой театър в Москва, Софийската опера представя отново на родна сцена "Пръстенът" от Вагнер. Международната музикална критика вече даде висока оценка за българските артисти от представленията не само в София, но и при гастролите на националната трупа в Германия и Беларус. Сега, след като и руската публика на сцената на Болшой театър можа да види и чуе българската интерпретация на "Пръстенът", в Софийската опера пристигат отново много вагнерианци, така както беше през лятото на 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 г.

В рамките на четири вечери ще бъдат представени оперите на Вагнер пред нови поклонници на таланта му от чужбина, повечето пристигащи в България за първи път, именно заради любимия си композитор. Всички те ще си подарят незабравими срещи с "Пръстена на нибелунга". Поканени са и ценителите сред българската публика. 

Ето и програмата: 

 • 5 юли ( четвъртък) – „Рейнско злато“ от 18:00 ч.
 • 6 юли (петък) – „Валкюра“ от 18:00 ч.
 • 8 юли неделя – „Зигфрид“ от 18:00 ч.
 • 10 юли вторник – „Залезът на боговете“ от 18:00 ч

Постановката на тетралогията е реализирана за първи път в България и на Балканите, изцяло с български оперни артисти. В нея участват солисти от ранга на Мартин Илиев, Светозар Рангелов, Петър Бучков, Мартин Цонев, Бисер Георгиев, Даниел Острецов, Костадин Андреев, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Гергана Русекова и др.

В постановъчния екип са:

 • Диригент – Ерих Вехтер
 • Режисьор - Пламен Карталов
 • Художник - Николай Панайотов
 • Режисьор мултимедия - Вера Петрова
 • Мултимедия – Elektrik. me
 • Хормайстор - Виолета Димитрова
 • Художествено осветление - Андрей Хайдиняк
 • Музикална Подготовка - Рихард Тримборн

В България прологът „Рейнско злато“ вижда бял свят през 2010 г., на рождения ден на композитора – 22 май. След година на сцената се появява „Валкюра“, през 2012-та –„Зигфрид“. Накрая, през 2013-та се реализира и „Залезът на боговете“, в чест на двувековния юбилей на Вагнер, с което се затваря целия цикъл на тетралогията.

Стилистическата и езикова подготовка на певците е ръководена от изтъкнатия репетитор-консултант Рихард Тримборн.

От 5 юли във Вагнеровата тетралогия ще прозвучат отново четирите опери - общо приблизително 15 часа - само с български певци и музиканта, при което театърът е съумял за всеки спектакъл да подготви по два „собствени“ състава.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар