Четвъртък, 27 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 27 Февруари 2020

Eто кои ще търсят литературни таланти по БНТ

Eто кои ще търсят литературни таланти по БНТ

Трима писатели ще журират в новото риалити „Ръкописът“

Тримата съвременни писатели, които ще оценяват участниците във формата на БНТ „Ръкописът“, са Захари Карабашлиев, Ваня Щерева и Владимир Зарев. Книгата „18% сиво“ на Карабашлиев беше най-високо класираният български роман, написан след 1989 г., в проекта „Голямото четене“. „Образцов дом“ на Ваня Щерева пък е с изчерпани четири издания, а „Разруха“ на Владимир Зарев е определен от европейската критика за “Романът на прехода в цяла Източна Европа“. Литературното трио ще има трудната задача да оценява 72-мата участници, чиито ръкописи бяха допуснати до финала след тежък кастинг.

Водещ на формата и защитник на участниците в шоуто за литературни таланти ще бъде писателят и драматург Георги Тенев.

В предаването на БНТ, което стартира през есента, зрителите ще станат свидетели на процеса на творческо писане, участниците ще се срещат с най-четените съвременни писатели, ще бъдат поставяни в ексклузивни ситуации, които след това ще трябва да опишат в различни жанрови форми. В продължение на 12 епизода всеки от конкурентите има възможност да докаже пред зрителите, че точно неговият роман заслужава да бъде издаден.

Стотици изкушени от литературата изпратиха през последните няколко месеца своите първи непубликувани творби, за да се включат в риалити формата на БНТ, но само 72-ма от тях се класираха за голямата битка на кастинга през юни. Тогава всеки един от тях получи задачи от селекционната комисия, в чиито състав бяха Севда Шишманова - програмен директор на БНТ1, режисьорът на формата Милко Лазаров, чийто сценарий за филм беше награден тази година в Кан, Георги Тенев - писател и водещ на „Голямото четене“, който ще бъде ментор на уникалния формат, Милена Цветанска – журналист на БНТ и продуцентът Красимир Иванов, координатор на формата с италианската обществена телевизия RAI.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner