Четвъртък, 17 Януари 2019
Четвъртък, 17 Януари 2019

Добра идея ли е да се инвестира в IPO на Градус?

Добра идея ли е да се инвестира в IPO на Градус?

Отговаря Александър Дяков

Почти всеки ден получавам въпроси стил - "Да инвестирам ли в IPO-то на Градус" или "Алек, ти ще инвестираш ли в IPO-то на Градус", нещо загубих смисъл да се повтарям всеки път, за това ще го напиша веднъж за винаги. Ще отговоря?, като се допитам до новия ми курс по инвестиции на капиталовите пазари(ще изпреваря въпроса - още го разработвам), а който иска да инвестира нека да си мисли - има точно една седмица.

Инвестиране в денят на IPO-то? на една компания е рискова стратегия, защото пазарна динамика стъпва не на здравата логика, а следствие на емоциите - буквално на фенищината?. Обяснението за това е съвсем просто и то се крие в думите - публичното предлагане, т.е. публиката. Както добре знаем, публиката не е изградена от сезонни инвеститори, а в масовия случай хора, подвластни на стадния манталитет и на своите емоции. В деня на IPO-то емоциите ще бъдат до тавана, а това няма как да не се отрази и в цената по посока нагоре. Не случайно след IPO-то вероятността за ценови спад е много голяма - справка Facebook, Snapchat и т.н. (българските компании и те не правят изключение).

Така че, ако не сте големи ентусиасти, водени от хайпа, който се създава - от една страна от самия поемател на компания (който прави всичко по силите си, за да затопли публиката - не случайно получавам такива въпроси), а от друга самата компания Градус пуска реклами по Тв-то за масово приканване на публиката(много добър PR ход - хем продуктова, хем корпоративна имиджова реклама), то по-доброто решение е да се изчакат емоциите и страстите от IPO-то да утихнат, праха да слегне и след това да приложите трезв поглед, за да вземете крайно инвестиционно решение - дали да инвестирате или не.

Простия отговор е че, няма да участвам в IPO-то. Няма да участвам, не защото компанията не е добра, а заради горните неща, но също така, не бих инвестирал на всяка цена - 20-30% по-ниска цена от IPO-то(нещо очаквано от мен), може да ми подейства като катализатор за инвестиране … така че ще гледам развоя идните седмици и месеци :)

Каква е логиката да вложим трудно спечелените ни пари?, във високо емоционален ден, дали вероятността от грешка няма да е висока

Мисля да приключа до тук, защото поста ще стане прекалено голям, но искам да напиша нещо важно:

???Това са само и единствени мои мисли, не ги приемайте като база за инвестиционно решение - водете се само и единството от вас самите и вашия инвестиционен план, защото е възможно да съм в грешка(макар и малко вероятна).

Успех на всички имате още една седмица да мислите.
Хубав ден :)

Александър Дяков, фейсбук (ProTrader.bg, ForumFinansi)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар