Понеделник, 09 Декември 2019

ndt banner2

Понеделник, 09 Декември 2019
Южна Корея прекрати експортните облекчения за Япония

Южна Корея прекрати експортните облекчения за Япония

Правителството на Южна Корея изключи Япония от списъка на държавите с облекчени експортни условия, съобщава агенция „Yonhap”. Решението е в отговор на аналогична мярка, предприета от японските власти.

В началото на юни Япония обяви, че прекратява предоставянето на облекчен режим за Южна Корея за закупуване на три вида материали от Япония, използвани в електронната промишленост. Сеул оцени това като нарушение на принципите на Световната търговска организация и предприе реципрочни мерки.

Министърът на промишлеността и търговията на Южна Корея заяви, че от първа категория износител Япония ще бъде включена във втора категория. В нея попадат държави, които, според южнокорейското правителство, не спазват принципите на международния експортен контрол над търговията с ракетни технологии, ядрени материали, химически вещества и продукция с двойно предназначение.

Получаването на разрешение за износ на такава продукция от Япония в Южна Корея ще отнема повече време.

Япония, от своя страна, заяви в началото на юли, че е изчерпала доверието си спрямо Южна Корея във връзка с опитите на Сеул да получи компенсации за полагания от корейци насилствен труд в японски компании през периода на японската колонизация на Корея 1910-1945 година.

Източник: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

  • Японският парламент одобри търговското споразумение със САЩ

    Японският парламент одобри търговско споразумение, договорено през септември от американския президент Доналд Тръмп и японския премиер Шиндзо Абе, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС

  • Папа Франциск в Япония: Ядрените оръжия носят само зло

    Темата за ядрените оръжия е основната при пътуването на Франциск в Япония и ще прозвучи най-силно утре, когато той посети Нагасаки и Хирошима, двата японски града, над които през 1945 г. бяха хвърлени американски атомни бомби. Оттам папата се очаква да призове за пълно ядрено разоръжаване

  • Хотел за 1 долар, но при едно условие

    Японски хотел предлага нощувка срещу символичната сума от 1 долар, но при едно условие - целият престой на клиента да бъде предаван на живо в YouTube, пише в. "Метро"

Оставете коментар

baner

 FB banner