Петък, 28 Февруари 2020

ndt banner2

Петък, 28 Февруари 2020

До края на септември ще заработи електронната билетна система на БДЖ

До края на септември ще заработи електронната билетна система на БДЖ

Новата електронна билетна система ще позволява на пътниците да резервират и купуват билети онлайн, без да минават през каса на гара

До края на септември ще заработи електронната билетна система на БДЖ, обяви транспортният министър Росен Желязков. Очаква се в следващите седмици да бъдат обявени и търгове за нови влакове и локомотиви.

Именно заради остарялата техника, с която работи, БДЖ продължава да трупа огромни закъснения и да не изпълнява разписанията.

Новата електронна билетна система ще позволява на пътниците да резервират и купуват билети онлайн, без да минават през каса на гара.

"До края на месеца ще има всичките функционалности, в това число и онлайн резервационните модули, така че системата ще работи. Тя е готова, в тестови период работи добре", обясни Желязков, цитиран от БНТ.

БДЖ вече обяви търг за 40 нови вагона, тъй като всичките 300, с които разполага, са на по 35 години. Очаква се да бъдат обявени още две обществени поръчки: за 15 нови мотрисни влака и 6 локомотива.

Освен закупуването на нови мотрисни влакове и локомотиви, БДЖ планира и ремонтирането на сега съществуващите, така че да намали закъсненията по гарите.

БДЖ има 128 локомотива - 15 по-малко, отколкото е необходимо. Липсата им води до закъсняващи влакове и промяна на графиците.

"Качеството на услугата не е само скоростта. Важното е да е чисто, не лятно време да умират от жега вътре, а зимно време да им е студено, тези неща съчетаят ли се, със сигурност ще се върне доста големият интерес към железницата", заяви синдикалистът Петър Бунев.

Модернизацията ще струва 100 млн. евро и трябва - като минимум - да спре продължаващите закъснения на влакове. Ремонтите и купуването на нови влакове и локомотиви ще се реализира на три етапа в следващите 10 години.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner