За два дни пуснаха 300 ракети срещу градушките

За два дни пуснаха 300 ракети срещу градушките

Жълт код е обявен за днес в 5 области на Югозападна и Южна България заради гръмотевични бури

През изминалите две денонощия на територията на страната са изстреляни над 300 ракети към градоносни облаци. Екипите на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ изготвят краткосрочни прогнози в рамките на два часа и следят метеорологичната обстановка в реално време . Те са в  непрекъснат контакт със службите на „Ръководство на въздушното движение“. 

Агенцията разполага с най-модерната компютърна радарна система за автоматична обработка и подаване на командите за стрелба към ракетните площадки. На всеки 4 минути системата анализира метеорологичната обстановка и сигнализира дали приближават опасни облаци. Не винаги може да се предотврати градушка, това не е решено никъде в световен мащаб", съобщи директорът на агенцията за борба с градушките Николай Николов.

Екипите на Агенцията са в 24-часова  готовност да обстрелват градоносни облаци с близо 4000 противоградни ракети, съобщават от земеделското министерство.

Изпълнителната агенция  “Борба с градушките” защитава територия от 17 000 кв. км в силно градобитни райони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен.  Към състава на Агенцията функционират 8 регионални дирекции  с 9 командни пункта и прилежащите им 200 ракетни площадки. 

Жълт код е обявен за днес в 5 области на Югозападна и Южна България заради гръмотевични бури и интензивни валежи, сочи справка на сайта на НИМХ при БАН. Кодът е в сила за областите Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска и Кърджалийска. НА тяхна територия днес след обяд и тази вечер се очакват интензивни валежи, силни гръмотевични бури и градушки, които ще продължат и през нощта срещу четвъртък, 18 юни 2015 г.

Nbox.bg

 

 

Оставете коментар